Legea fugarilor, contestată de ÎCCJ, pe agenda Curții Constituționale
- Iulia Moraru
- 18 iunie 2024, 08:24
Legea fugarilor va fi subiectul dezbaterii Curții Constituționale a României (CCR) marți, în urma sesizării depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Discuțiile privind această problemă au fost amânate de Curtea Constituțională a României pe 28 mai, urmând să fie reluate pe 18 iunie.
Legea fugarilor, în dezbatere marți la CCR
La sfârșitul anului trecut, ÎCCJ a contestat la Curtea Constituțională Legea de modificare și completare a Codului penal (Legea 286/2009), adoptată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie 2023.
Legea fugarilor stipulează că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă la Poliție în termen de șapte zile pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate și riscă pedepse cuprinse între șase luni și trei ani.
ÎCCJ consideră că Legea fugarilor ar încălca dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertate individuală.
Nume importante pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, dar care au reușit să fugă
Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoș Săvulescu și Cătălin Cherecheș sunt doar câțiva dintre cei condamnați definitiv în România care au reușit să părăsească țara pentru a evita închisoarea și pentru care s-ar aplica Legea fugarilor.
Fugarii condamnați preferă să se refugieze în Italia și Grecia.
Pe ordinea de zi de marți a Curții Constituționale se află și alte subiecte. Printre acestea se numără sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției din 1989.
De asemenea, este inclusă sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Curtea va discuta și sesizarea președintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătorești.
În plus, există și sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere, potrivit Agerpres.