Comasarea alegerilor este constituțională. Sesizarea Opoziției a fost respinsă

Comasarea alegerilor este constituțională. Sesizarea Opoziției a fost respinsăSursa Foto: Arhiva EVZ

Curtea Constituțională a respins sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la ordonanța privind comasarea alegerilor. Pe cale de consecință, alegerile locale și europarlamentare se vor desfășura pe 9 iunie.

Magistrații CCR au analizat constitușionalitatea OUG 21/2024, cunoscută drept ordonanța de comasare a alegerilor. Actul normativ a fost adoptat de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Curtea Constituțională a decis peivind comasarea

Magistrații au decis că actul normativ ce stabilește cadrul legislativ pentru alegerile din 9 iunie nu încalcă Constituția. Curtea Constituțională a judecat, marți, o sesizare formulată la solicitarea partidului REPER.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Judecătorii ICCJ au admis, în martie, o cerere depusă de reprezentanţii REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale. REPER a invocat o excepţie de neconstituţionalitate pe dispoziţiile OUG 21/2024. Partidul lui Dacian Cioloș a deschis un proces, în care a reclamat că nu i s-a acceptat un reprezentant în Biroul Electoral Central. Contestația a fost respinsă de instanță.

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere de sesizare a CCR în legătură cu ordonanţa de comasare a alegerilor.

CCR

CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ce a reclamat REPER

Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea reprezentanți în cadrul structurii. Au fost invocate prevederile prevederile ordonanţei privind comasarea alegerilor.

OUG, prevede că din BEC fac parte membrii propuşi de partidele politice parlamentare şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu. De asemenea, art. 2, lit. d) prevede că din BEC vor face parte membrii propuşi de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019.

Partidele politice care au grup parlamentar propriu şi care pot desemna reprezentanţi în BEC sunt PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: Gov.ro

Curtea Constituțională nu intervine

Alegerile europarlamentare și locale se vor desfășura pe data de 9 iunie, așa cum a stabilit Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Curtea Constituțională a acceptat că prevederile ordonanței nu încalcă Constituția.

REPER a acuzat în sesizarea pe care a formulat-o că „a fost deposedat de dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare şi în Biroul Electoral Central. Aceasta deşi are drept membri 5 europarlamentari dintre care Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru sunt şi candidaţi”.

„Potrivit altor normelor legale anterior în vigoare, care se bat cap în cap cu OUG-ul lui Marcel Ciolacu, Partidul REPER are dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare”, preciza REPER.