Evenimentul Zilei > Justitie > Laurențiu Baranga, directorul cu diplome false, trimis în judecată! Anunțul Parchetului
Laurențiu Baranga, directorul cu diplome false, trimis în judecată! Anunțul Parchetului

Laurențiu Baranga, directorul cu diplome false, trimis în judecată! Anunțul Parchetului

Scandalosul caz al fostului șef al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, a intrat în linie dreaptă. Acesta a fost trimis în judecată cu multiple capete de acuzare.

Acuzațiile principale care i se aduc fostului director al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, sunt: înşelăciune, fals în declaraţii, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi uz de fals. Dosarul în care este implicat arată că şi-a falsificat diploma de Bacalaureat şi a folosit documente care atestau în mod nereal absolvirea de studii universitare de licenţă şi doctorat.

A indus în eroare ministere și instituții de învățământ superior

Potrivit unui comunicat al Parchetului, Baranga este acuzat că a indus şi menţinut în eroare Universitatea „Valahia” din Târgovişte, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv prin 18 acte adiţionale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate. Documentele au fost desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, actele adiţionale producând efecte prin avansarea în cariera profesională şi creşterea remuneraţiilor salariale, conducând la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 608.000 lei.

De asemenea, el a indus şi menţinut în eroare într-un mod similar şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, fapt ce a condus la prejudicierea acesteia cu 36.146 lei.

Potrivit procurorilor, o altă instituție indusă în eroare prin folosirea documentelor de studii falsificate este Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, cu care a încheiat două contracte individuale de muncă pentru funcţia de conferenţiar universitar în perioada  octombrie 2015 – septembrie 2017, UNEFS fiind prejudiciată cu 9.856 lei reprezentând venituri de natură salarială.

Prejudicii de milioane de lei la bugetul de stat

Baranga mai este acuzat că a indus şi menţinut în eroare Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat cu ocazia încheierii contractului individual de muncă modificat succesiv prin 7 acte adiţionale (din 2013 până în 2019). Instituţia angajatoare a fost prejudiciată cu suma de 496.062 lei reprezentând încasarea tuturor drepturilor salariale aferente funcţiei deţinute fără drept.

Totodată, Baranga a indus în eroare Ministerul Finanţelor, care a înaintat Guvernului documentaţia necesară numirii lui în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Ministerul a atestat îndeplinirea condiţiilor necesare numirii în funcţia de preşedinte al acestei instituţii, inclusiv a faptului că este licenţiat, deşi actele de studii îi fuseseră anulate de către instanţă.

Potrivit comunicatului transmis de Parchet, Oficiul a fost prejudiciat cu suma totală de 21.751 lei reprezentând drepturi băneşti. Conform Parchetului General, Baranga a utilizat de două ori duplicatul diplomei de doctor. În plus, ar fi completat în mod necorespunzător declaraţia de avere întocmită cu ocazia numirii în funcţia de preşedinte al Oficiului, prin omisiunea declarării a două imobile.

O altă declarație în fals a survenit la data de 6 aprilie 2017, în faţa notarului public, când Baranga a declarat că ar fi pierdut în condiţii necunoscute diploma de doctor eliberată la data de 21 decembrie 2011 de Universitatea „Valahia” din Târgovişte, în condiţiile în care aceasta fusese predată organelor de poliţie, cu ocazia cercetărilor ce se efectuau într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

O altă infracțiune este exercitarea fără drept a activității de conducător de doctorat, pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, la Şcoala Doctorală „Ingineria şi Managementul Resurselor Vegetale şi Animale”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: