E falsă diploma de bacalaureat sau nu? Ce spune Laurențiu Baranga
- Antonia Hendrik
- 16 octombrie 2020, 23:01
Judecătorul de drepturi și libertăți a hotărât că Laurențiu Baranga poate fi arestat la domiciliu. Motivul acestei decizii s-a datorat mărturiilor pe care le-a făcut fostul şef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Laurențiu Baranga a recunoscut în faţa judecătorului că și-a falsificat diploma de Bacalaureat. A spus că a fost „O decizie neinspirată. Celelalte sunt obținute pe merit”
Fostul șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor: „A existat un moment în viața mea când am avut un moment de scăpare”
„Cu privire la acuzațiile aduse declar faptul că a existat un moment în viața mea când am avut un moment de scăpare, luând o decizie neinspirată, constând în aceea că prin intermediul unei persoane al cărei nume nu mi-l amintesc am reușit să obțin o diplomă de bacalaureat din care să rezulte că am urmat cursurile liceale și am obținut diploma de bacalaureat. Menționez că acea persoană m-a asigurat de faptul că obținerea diplomei de bacalaureat va fi legală, întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani și o școală profesională. Nu am urmat cursuri liceale de 4 ani la liceul…, așa cum reiese din diploma aflată la dosarul cauzei. Nu am dorit să induc în eroare instituțiile de învățământ cu care am avut relații contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obținute pe merit. De asemenea sunt de acord să fac toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul cauzat în cauză”, a arătat Baranga în declarația de inculpat.
Prejudiciul produs de Baranga, prin încasarea unor salarii și alte drepturi pe care nu le merita se ridică la 640.000 de lei
După falsificarea diplomei de bacalaureat, fostul șef al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a obținut numeroase titluri universitare și diplome, inclusiv doctor al Universității Valahia din Târgoviște și cursant la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne. De altfel, potrivit Realitatea Plus, Baranga a cerut scuze instituțiilor ”cărora le-a creat un prejudiciu de imagine”.
Și-a manifestat intenția de a acoperi prejudiciul produs în cauză
Judecătorul arată, în motivarea arestării la domiciliu, că Baranga a avut o conduită procesuală sinceră, a recunoscut faptele, și-a exprimat regretul față de prejudiciul de imagine adus instituțiilor angajatoare și și-a manifestat intenția de a face toate demersurile necesare pentru a acoperi prejudiciul produs în cauză. În plus, spune judecătorul, nu există niciun indiciu că Baranga ar exercita presiuni asupra persoanelor vătămate sau ar încerca să realizeze o înțelegere frauduloasă cu acestea și nici nu ar urmări să se sustragă urmăririi penale, informează Realitatea Plus.