La stat sau la privat. Ce trebuie să știe românii despre internarea în spitale

La stat sau la privat. Ce trebuie să știe românii despre internarea în spitale Sursa foto: Dreamstime

Un ghid elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că furnizarea de servicii medicale în spitale este determinată pentru toate afecțiunile care necesită internare, inclusiv consultații, investigații și, în unele cazuri, proceduri chirurgicale.

Serviciile spitalicești sunt destinate afecțiunilor care necesită internare și acoperă o gamă largă de necesități, incluzând consultații medicale, investigații, stabilirea diagnosticului, tratament medical și/sau chirurgical, îngrijire specializată, programe de recuperare, furnizarea de medicamente și materiale sanitare, utilizarea dispozitivelor medicale necesare, precum și cazare și masă adecvată pentru pacienți.

CNAS. Informații esențiale pentru pacienții internați în spitale

„Pacienții pot beneficia de servicii medicale gratuite doar în spitalele publice care au încheiat contracte de furnizare pentru servicii de spitalizare cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în ghidul CNAS.

În aceste cazuri, necesar ca spitalele să ofere serviciile medicale stipulate în contract și să acopere toate costurile necesare pentru tratarea cazurilor respective ale asiguraților internați, incluzând medicamentele, materialele sanitare, investigațiile de laborator și cele imagistice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, spitalele sunt responsabile de acoperirea costurilor pentru serviciile de cazare conform standardelor hoteliere pentru însoțitorii copiilor sub vârsta de trei ani aflați în suferință și pentru cei ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

În schimb, potrivit CNAS, serviciile hoteliere cu un nivel ridicat de confort (cum ar fi camerele cu un număr limitat de paturi, băi private, televizoare, frigidere etc.) nu sunt acoperite de casele de sănătate și trebuie achitate de către asigurat.

Spital

Sursa foto: SJUP

Valoarea acestora este stabilită de fiecare spital și nu poate depăși suma de 300 de lei pe zi.

De asemenea, costurile pentru asistența medicală și serviciile medicale solicitate de asigurat (la cerere), care nu sunt incluse în contractul spitalului cu casa de asigurări de sănătate, trebuie suportate de către pacient.

În situația în care medicul din secția în care este internat asiguratul recomandă, pe baza unor documente medicale, anumite medicamente, materiale sanitare sau investigații de laborator, iar costurile pentru acestea sunt suportate de către asigurat, chiar dacă acesta ar fi avut dreptul să le primească gratuit, spitalul trebuie să ramburseze, la cererea pacientului, valoarea acestora.

Ce presupune internarea în spitalele private

În contrast, conform ghidului CNAS, spitalele private care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate pot solicita o cotizație din partea pacienților care aleg să beneficieze de servicii de spitalizare pentru afecțiuni acute.

„Contribuția personală reprezintă diferența dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate și tariful practicat de spitalul privat.

Pentru a asigura transparența și respectarea drepturilor pacienților, au fost introduse următoarele reglementări: spitalul privat în contract cu casa de asigurări de sănătate are obligația de a afișa public, la sediu și pe pagina web proprie, tarifele practicate, suma decontată de casa de asigurări de sănătate și valoarea contribuției personale pentru serviciile contractate cu casa de asigurări de sănătate”, scrie în ghid.

Pacienți

Pacienți. Sursa foto: Photographerlondon | Dreamstime.com

În momentul internării, asiguratul primește o estimare a costurilor serviciilor medicale solicitate, valabilă timp de cinci zile lucrătoare. Orice modificare a acestor costuri pe parcursul internării necesită acordul scris al pacientului sau al aparținătorului legal.

La momentul externării, pacientului i se furnizează un decont detaliat, care conține toate cheltuielile asociate spitalizării.