Spitalizare fără asigurare. Cât costă şi ce drepturi are un pacient
- Antonia Hendrik
- 30 martie 2024, 09:26
Spitalizare fără asigurare. Din păcate sunt foarte mulți români care nu beneficiază de o asigurare de sănătate. Un pacient care nu este asigurat prin CNAS poate fi spitalizat într-o unitate medicală de stat doar în cazul unei situații de urgență.
Spitalizare fără asigurare. Ce servicii medicale sunt gratuite
Există însă şi cazuri de persoane care nu sunt asigurate CNAS, dar au nevoie de servicii medicale. Sunt momente când aceste persoane se ajung într-o situație foarte delicată. De ce? Pentru că după ce starea de urgență încetează, pacientul neasigurat CNAS trebuie să știe ce îl așteaptă.
Printre serviciile medicale gratuite la care un pacient neasigurat poate avea acces se numără serviciile medicale pentru urgențe, supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemoepidemic și serviciile de consultație și monitorizare a sarcinii.
Cât costă şi ce drepturi are un pacient
Este important ca persoanele neasigurate prin CNAS să înțeleagă că o zi de spitalizare într-o unitate medicală de stat poate implica costuri semnificative. De regulă, vorbim despre un cost minim de 60 de euro pe zi, dar acesta poate crește până la câteva sute de euro pe zi, în funcție de unitatea medicală și de problema de sănătate a pacientului.
Mulți oameni s-au plâns de costurile ridicate din spitalele de stat, în raport cu calitatea serviciilor oferite. Este adesea dificil să se ajungă la o soluție într-o astfel de situație, deoarece reprezentanții spitalelor au dreptul de a solicita evacuarea pacienților care nu sunt asigurați prin CNAS și care nu își pot plăti spitalizarea.
Spitalizare fără asigurare. Sursa foto: Pixabay
În cazul în care un astfel de pacient se confruntă cu o astfel de situație, în cele din urmă, unitatea medicală poate lua măsuri legale împotriva acestuia pentru a recupera banii datorați.
Spitalizare fără asigurare. Ce poți face dacă nu ai niciun venit
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri, ori nu realizează venituri în mod constant, se pot totuşi asigura pe cont propriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Vorbim despre un scenariu ce presupune completarea formularului D212, declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, şi achitarea în mod constant a unei sume de bani către bugetul de stat, sumă care, în mod normal, ar trebui să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim, informează doctorulzilei.ro.