La loc comanda în cazul porcilor

La loc comanda în cazul porcilor

Comisia Europeană a precizat astăzi, printr-un comunicat de presă, că nu a dat nicio derogare Romăniei în privinţa sacrificării porcilor fără asomare, aşa cum cer normele europene.

Mai mult, Bruxelles-ul arată că "a reiterat în scris, într-o scrisoare datată 12 decembrie 2007, faptul că autorităţile române trebuie să ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificaţi în zonele rurale".

Comisia a cerut autorităţilor române elaborarea "unui plan de acţiune care să garanteze îmbunătăţirea situaţiei prezente în domeniu".

Reacţia Comisiei Europene vine în urma unei declaraţii făcute de ministrul agriculturii Dacian Ciolos într-un interviu, potrivit căruia Bruxelles-ul a dat o derogare de câţiva ani României în privinţa sacrificării animalelor, în perioadele de Palti şi de Crăciun.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Va fi o decizie pe care va trebui s-o luăm noi, prin Hotărâre de guvern, dar o înterpretare într-un anumit fel a unor reglementări, ne-ar permite să facem lucrul acesta", a spus Dacian Cioloş.

Ministrul a precizat că autorităţile române au ridicat la Bruxelles problema unor sacrificări tradiţionale ale animalelor, făcând analogie cu corida spaniolă, când taurul este sacrificat în arenă, iar Comisia ar fi acceptat acest argument. "Şi au zis că dacă noi, la nivel naţional, ne asumăm lucrul ăsta, putem să mergem aşa", a mai spus ministrul.

Nici ministrul agriculturii, nici preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare, Radu Roatiş, nu au putut fi contactaţi astăzi.

Surse apropiate discuţiilor cu DG Sanco spun că de vină pentru reacţia comisie este indiscreţia ministrului Cioloş, care a anunţat o decizie a executivului european înainte de a fi luată. “Cei de la DG Sanco au fost de acord cu o derogare de 7 zile de Crăciun şi 7 de Paşti, şi cu o perioadă de trei ani de implementare a asomării. Condiţia era să nu se facă public acum acest lucru”, afirmă sursele.