Klaus Iohannis, în vizorul Rusiei! Presa lui Vladimir Putin, cu ochii pe România după vizita vicepreşedintelui SUA
- Ramona Rotaru
- 11 martie 2022, 23:41
Vineri, președintele Klaus Iohannis a primit vicepreședintele american la București. Cei doi oficiali au purtat discuții private, apoi au ieșit public și au susținut o conferință de presă comună, în care au vorbit despre vizita lui Kamala Harris în România. Presa din Rusia a fost cu ochii pe noi, așa că declarațiile președintelui român au fost imediat comentate de aceștia.
În cadrul conferinței de presă comună susținută de Klaus Iohannis alături de Kamala Harris, președintele României a prezentat cât de important este ca țările europene să nu mai fie dependente de gazul rusesc, precizând importanța energiei regenerabile în acest context.
Presa din Rusia a fost cu ochii pe declarațiile susținute de cei doi oficiali la Palatul Cotroceni și au republicat partea în care Klaus Iohannis vorbește despre renunțarea la gazul rusesc.
„Acest lucru este posibil datorită investițiilor în surse regenerabile, în sectorul nuclear civil, diversificării surselor, importului de gaz lichefiat și întăririi legăturilor reciproce”, spune Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă.
Agenția TASS a citat cuvintele președintelui, completând că „președintele României, Klaus Iohannis, consideră că criza din Ucraina ar putea fi o 'oportunitate istorică' pentru țările UE de a scăpa de dependența lor de gazul rusesc".
„Iohannis a reamintit proiectul româno-american de a include mici reactoare nucleare modulare în sistemul național al României și a spus că în timpul discuțiilor părțile „au convenit să intensifice cooperarea pe acest sit strategic”, a mai punctat presa din Rusia.
Discursul președintelui Klaus Iohannis după întâlnirea cu Kamala Harris
„Am evaluat împreună cu doamna vicepreședinte implicațiile pe termen lung ale agresiunii din Ucraina și ale prezenței militare ruse în Belarus asupra securității europene și euro-atlantice, inclusiv asupra posturii NATO. Am stabilit să cooperăm pentru a continua consolidarea măsurilor de apărare pe Flancul Estic, cu accent pe partea sa sudică, în regiunea Mării Negre.
Am subliniat, în acest context, că este necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă NATO pe teritoriul României. În ansamblu, evaluarea strategică a României este că devine necesară regândirea fundamentală a conceptului, a structurii și a elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, având în vedere că circumstanțele actuale sunt substanțial diferite față de momentul în care a fost conturată actuala abordare de pe Flancul Estic. Avem nevoie de o prezență înaintată unitară și coerentă cât mai curând posibil”, au fost o parte din declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu Kamala Harris.