Europa caută soluții pentru a opri importurile de petrol din Rusia. România, discuții cu o companie din SUA

Europa caută soluții pentru a opri importurile de petrol din Rusia. România, discuții cu o companie din SUA Sursa foto: Facebook

Războiul din Ucraina și sancțiunile aplicate Rusiei vin cu urmări pentru toate statele lumii. Președintele SUA a anunțat oprirea importurilor de petrol și gaze, iar Uniunea Europeană și Marea Britanie se alătură acestei decizii. România este printre țările solidare cu Ucraina, așa că se caută soluții pentru a produce mai multă energie proprie.

Uniunea Europeană nu mai vrea să fie dependentă de Rusia în ceea ce privește petrolul și gazul. Din acest motiv, Comisia Europeană a prezentat un plan valabil până în 2030. Acesta prevede reducerea importurilor cu până la o treime chiar din acest an.

Decizia lui Joe Biden de a opri importurile de petrol din Rusia a creat creșteri uriașe. Miercuri, prețul petrolului a urcat la aproape 133 de dolari pe baril. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. În ce timp ce petrolul a înregistrat creșteri însemnate, gazul a înregistrat scăderi, coborând sub 160 de euro pe mwh.

”În ceea ce privește impactul real este semnificativ, pentru că petrolul nu este o marfă locală, prețul este stabilit global. Deci, atunci când sunt apar schimbări în privința livrărilor și a cererii și când faci declarații. Are un impact uriaș asupra pieței globale de petrol. Și dacă piața globală de petrol este impactată, atunci va fi un impact și asupra prețului combustibilului aici, acasă”, a declarat Dan Dicker, The Energy Word, pentru știrileprotv.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie vrea și ea să oprească importurile de petrol din Rusia, însă vor face acest lucru treptat, pentru ca cetățenii să se acomodeze cu noua situație, susțin oficialii.

”Asta le va da oamenilor timp să se adapteze la noua situație. Vrem să vedem eliminarea importurilor de petrol rusesc în cursul anului 2022. Dacă am anunțat oprirea imediată, ar fi avut un impact serios asupra prețurilor”, a declarat Kwasi Kwarteng, ministrul britanic al Afacerilor.

Planul Europei pentru a stopa importurile de combustibil fosil din Rusia

Europa a început să pregătească planul pentru a deveni independentă de Rusia în ceea ce privește petrolul și gazul, iar acest lucru s-ar putea întâmpla până în 2030. Planul propus de Comisia Europeană ar urma să intre în vigoare din acest an, cererea statelor europene pentru gazul rusesc urmând să fie redusă cu două treimi. Potrivit oficialilor, accentul va fi pus pe energia verde.

Statele membre UE au rezerve de gaz care le vor fi suficiente pentru a trece peste această iarnă, precizează oficialii europeni, însă depozitele trebuie umplute pentru iarna viitoare.

”Să trecem cât mai repede la surse regenerabile de energie! Sursele regenerabile de energie sunt ieftine, curate și potențial nelimitate și, în loc să finanțeze industria combustibililor fosili în altă parte, creează locuri de muncă aici”, a declarat Frans Timmermans, Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european.

România caută și ea soluții alternative la gazul rusesc, iar în acest context premierul Nicolae Ciucă a discutat cu o companie din SUA, dispusă să facă investiții la noi în țară. Guvernul are planuri mari în ceea ce privește independența energetică, dorind să construiască, cât mai curând, hidrocentrale de mici și mari dimensiuni.

În acest an, la Complexul Energetic Oltenia, există posibilitatea ca într-un timp relativ scurt, în luna mai, să pună în funcțiune încă o turbină și astfel să adăugam încă 300 de MW, iar prin reluarea lcurărilor de finalizare a investiției de la Iernut, până la finele anului, să avem cel puțin 200 de MW în plus”, a declarat Nicolae Ciucă.