Klaus Iohannis a organizat o debatere la Cotroceni pe tema referendumului pe care vrea să-l organizeze în același timp cu alegerile europarlamentare. Președinta CSM Lia Savonea a fost preƶentă la aceea întâlnire, după care a dat un comunicat intitulat: Apel public al Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru respectarea independenței justiției

Iată o parte din poziția exprimată față de întâlnirea cu Klaus Iohannis: 

"Dezbaterea propusă pentru ziua de ieri nu rezolvă problemele justiţiei care sunt complexe, recurente și constante în timp, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic. Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic.", afirmă Lia Savonea în comunicat.

”Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic. Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual”, mai susține Savonea.

”În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate”, a spus în încheiere președinta CSM.

Un detaliu care răstoarnă logica judecătoarei Lia Savonea este întâlnirea pe care președinta CSM a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției Tudorel Toader pentru a se consulta cu privire la modificarea OUG 7/2019, ordonanța de urgență adoptată de guvern pentriu modificarea unor legi ale justiției. "Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care modifică legile Justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, fără avizul CSM. În urma deciziei, Guvernului, mai multe parchete și instanțe naționale au decis să protesteze." scria evz.ro atunci. 

Întâlnirea a avut loc, ordonanța s-a modificat, iar situația este identică cu cea care a provocat indignarea președintei CSM. Numai că nu s-a înregistrat nici un protest public din partea Liei Savonea, deși acțiunea fusese folosită în scop politic. 

Concluzia este că Klaus Iohannis poate contraatca pentru că, nu-i așa, diavolul stă în micile detalii!