Kelemen Hunor intervine în scandalul Bâstroe: „Interesele României trebuie puse pe primul loc”
- Ionel Sclavone
- 23 februarie 2023, 14:36
Ucraina trebuie să oprească lucrările de adâncire pe canalul Bâstroe până când specialiștii în meidu vor emite un punct de vedere. Vicepremierul Kelemen Hunor a făcut o serie de comentarii cu privire la situația din Delta Dunării. Oficialul UDMR a precizat că interesele României trebuie protejate, chiar dacă țara noastră s-a angajat să susțină Ucraina în războiul pe care îl duce împotriva Rusiei.
Vcepremierul Kelemen Hunor este de părere căUcraina trebuie să oprească lucrările de intervenție de pe canalul Bâstroe până la clarificarea situației. Potrivit spuselor sale, specialiștii trebuie să se pronunțe pe acest subiect și să propună soluții viabile. Liderul UDMR a precizat că interesele României trebuie puse pe primul loc și protejate.
„Trebuie să stabilim interesele României pe termen scurt, mediu şi lung şi să protejăm Delta Dunării. Acesta este un interes legitim pentru care trebuie să ne luptăm şi trebuie să fie pe primul loc. Ce interes avem din punct de vedere geopolitic? Să existe Ucraina suverană şi cu teritoriul integral păstrat şi să se retragă Rusia, fiindcă dinspre Rusia nu a venit nici securitate, nici bunăstare, nici libertate şi nu va veni nici de acum încolo. Noi trebuie să avem o zonă de buffer şi să vedem ce doreşte Ucraina”, a spus Kelemen Hunor.
Vicepremierul a precizat că autorităţile de la Kiev au sesizat România încă de anul trecut că intențioenează să execute lucrări de întreținere pe canalul Bâstroe din Delta Dunării. De asemenea, în anii 2019 – 2020, oficialii ucraineni au anunțat că doresc să transforme acest canal într-o cale navigabilă pentru nave de mare tonaj.
„Încă nu s-au finalizat discuţiile transfrontaliere. Au fost discuţii tehnice, a fost ministrul Mediului, s-a discutat cu ministrul Mediului Tanczos Barna. Dacă Braţul Chilia se va adânci, sunt praguri pentru a reduce viteza cursului, iar dacă dispar pragurile avem o problemă. Dispar acele praguri ceea ce va avea consecinte inclusiv pentru sturioni, calea de migraţie principală pentru această specie fiind Braţul Chilia”, a explicat vicepremierul.
Economia României va avea de pierdut
Totodată, a spus Kelemen Hunor, există și probleme de ordin economic care vor afecta România. Dacă Brațul Chilia va deveni o cale de navigație internațională, așa cum dorește Ucraina, navigația pe canalul Sulina va avea de suferit, iar acest lucru va afecta și economia românească.
„Dar mai există şi o altă chestiune din punct de vedere al transportului, Braţul Chilia este o cale navigabilă internaţională, iar Sulina va pierde extrem de mult din importanţă”, a explicat oficialul UDMR.
Drept urmare, crede oficialul maghiar, ucrainenii ar trebui să oprească lucrările până când specialiştii vor clarifica situația legate de implicațiile acestora asupra Deltei Dunării.
„Ei vorbesc de mentenanţă, unii dintre ei, ministrul Transporturilor vorbeşte despre o adâncire, iar până se clarifică, ar trebui să se oprească. În Guvern nu am discutat, dar eu cred că Ministrul de Externe a făcut demersuri diplomatice către partea ucraineană. Până când se clarifică aceste aspecte, să se oprească lucrările. Lucrări de mentenanţă pot fi făcute, dar alte lucrări nu. Fiindcă nu poţi să ţii cont de altceva decât de interesul României, şi în acest conext geopolitic trebuie să asiguri pentru Ucraina tot ce se poate”, a declarat Kelemen Hunor, într-un interviu pentru Euronews România.