Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor aruncă în aer discuțiile de la Cotroceni: „Guvernele nu sunt conduse de militari”
Kelemen Hunor aruncă în aer discuțiile de la Cotroceni: „Guvernele nu sunt conduse de militari”

Kelemen Hunor aruncă în aer discuțiile de la Cotroceni: „Guvernele nu sunt conduse de militari”

UDMR are rezerve cu privire la nominalizarea unui militar de carieră, în cazul de față Nicolae Ciucă, pentru postul de premier al României.

UDMR nu are o problemă cu persoana lui Nicolae Ciucă, pe care îl apreciază ca militar, dar consideră că nominalizarea unui general ca premier poate reprezenta o problemă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că, totuși, este o situație excepțională și o astfel de propunere poate fi o soluție. El a subliniat că în ultimii 60 de ani, nici un stat democratic nu a fost condus de militari, fie ei și în retragere.

„Am luat act de propunerea PNL ca Nicolae Ciucă să fie premier. Este un militar excepțional care a muncit și a fost în teatre de război. Și avem respect pentru orice militar. Aici lucrurile sunt simple și clare. Pe palierul politic este, însă, o problemă Nu este foarte uzual o astfel de propunere. În ultima perioadă nici un militar nu a condus un guvern”, a declarat Kelemen Hunor.

Nicolae Ciuca
Sursa foto: EVZ

UDMR are reținere pentru numirea lui Ciucă

Liderul UDMR a precizat că în nici o țară democratică nu se obișnuiește ca unui general, fie și în retragere să i se încredințeze formarea unui guvern.

„Avem din acest punct de vedere o oarecare reținere. Înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung, dar suntem deschiși la dialog, să vedem și punctul de vedere al președintelui PNL. În cazul în care președintele Iohannis îl va desemna pe dl Ciucă vom discuta și cu el, dacă va dori. Vom vedea care sunt prioritățile sale și cum dorește să conducă un guvern. Nu avem o problemă cu persoana domnului Ciucă. Este un principiu, în vremuri normale, guvernele nu sunt conduse de militari. În acest sens trebuie să comentați declarațiile noastre”, a conchis Kelemen.

UDMR merge pe mâna lui Ciucă, în ciuda rezervelor

În ciuda rezervelor pe care le are cu privire la un guvern condus de militari, liderul UDMR crede că pe termen limitat, acest executiv poate fi o opțiune pentru a rezolva criza politică în România.

„Vom avea o discuție cu colegii noștri și vom lua o decizie. Important este să avem săptămâna viitoare un guvern cu puteri depline. Și nu exclude o astfel de soluție. În principiu nu sunt de acord să fie guvernul condus de militari, dar acum este o situație excepțională. (…) În a doua sesiune, va urma o moțiune de cenzură. Eu nu mă ascund după deget și spun cum văd lucrurile. Avem nevoie de un guvern cu drepturi depline. Prima mare încercare, dacă acest guvern va trece, va fi în primăvara anului viitor”, a declarat Kelemen Hunor.