Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorul Cristi Danileţ a fost taxat după o postare controversată. Subiect delicat
Judecătorul Cristi Danileţ a fost taxat după o postare controversată. Subiect delicat

Judecătorul Cristi Danileţ a fost taxat după o postare controversată. Subiect delicat

Judecătorul Cristi Danileţ a cerut ca studenţii exmatriculaţi de la Facultatea de Drept pentru că au copiat să aibă interdicţie la Drept pe viaţă, iar organizaţia de tineret a USR a reacţionat în forţă.

Judecătorul Cristi Danileţ a fost taxat după o postare controversată

Într-o postare pe Facebook, USR Tineret a transmis că exmatricularea studenţilor este numită „justiţie colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.  Ulterior, acea postarea a fost ştearsă, dar dovezile au rămas. Rămâne de văzut ce dacă judecătorul Cristi Danileţ va reacţiona din nou după criticile apăsate ale celor de la USR Tineret sau va prefera să pună punct acestui subiect.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

„O rămășită medievală demnă de regimurile absolute.”

Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își mai permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția”, a transmis USR Tineret.

Ulterior, într-un comentariu, reprezentanţii USR Tineret au precizat că susţin pedepsirea celor vinovaţi de fraudă. dar nu cred în justiţia „colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.

USRTineret cristi.danilet edupedu.ro drept.unibuc.ro