Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul condamnaților. Viața la curte

Autor: | | 1 Comentarii | 10505 Vizualizari

- Nu mă învățați pe mine cum să-mi fac meseria, ați înțeles? , urla domnul judecător Simion la întreaga sală de judecată. Nimeni nu îndrăznea să ridice privirea, de teamă că furia președintelui de complet se va abate asupra lui.

- Vă rog să mă scuzați, îndrăznește inculpatul. E prima dată când dau declarație în fața unui judecător și aș dori să vă spun tot adevărul. Sărmanul naiv, chiar își imagina că îi pasă cuiva de trăirile lui și de nevinovăția cu care toți inculpații se împăunează.

- Dar la procuror de ce nu ai dat declarație? Ce vă mai place să mergeți cu fermoar la gură când vă cheamă la parchet. Și veniți apoi în fața judecătorului să vărsați toate cuvintele. Ești nevorbit, nu-i așa ?

- Poftim ? întreabă inculpatul, ușor încurcat. - Poftiți, se spune corect. Respectă judecătorul în pixul căruia stă libertatea ta.

- Iertați-mă, am emoții.

- N-am ce să-ți iert, domnule, nu sunt popă. Acolo merge cu iertarea și cu smerenia. La mine totul e pe probe. Ai înțeles? Omul dă din cap și nu știe dacă poate continua. Vorbise aproape douăzeci de minute, iar judecătorul nu-i consemnase nici măcar un cuvânt.

- Vă rog să mă întrebați dumneavoastră ce considerați că este important.

- Adică ce? Vrei să te trag eu de limbă? Nu ți-a explicat avocatul că declarația e un drept, nu o obligație? La o adică, poate cel mai sănătos ar fi taci.

- Domnule președinte, răbufnește avocatul, inculpatul dorește să dea declarație. Nu-i puteți interzice.

- Domnule avocat, încă o intervenție nepermisă și vă amendez. Discutam cu inculpatul, nu cu dumneavoastră.

- L-ați întrerupt. Nu ați consemnat nimic din tot ce a povestit.

- Pentru că eu nu consemnez povești, domnule avocat. În sfârșit ați afirmat un lucru adevărat – ne-a spus doar povești, basme, nimic concret. De parcă judecătorii sunt aici ca să asculte povestea vieții inculpaților.

- Domnule președinte, dacă dumneavoastră catalogați abuzurile procurorilor drept povești ce nu merită a fi redate în cuprinsul declarației, cred că devine iluzorie orice speranță de dreptate.

- Doamna grefier, luați-i datele de identificare domnului avocat. Tocmai l-am amendat cu cinci mii de lei.

Lumea începe să părăsească sala, vociferând. Se citea deznădejdea pe fața celor care urmau să aibă aceeași soartă cu cea a inculpatului ce nu era lăsat să vorbească. Inculpatul încremenise cu vorbele în gură și privea speriat la nepăsarea completului de judecată. Celălalt judecător butona absent telefonul, străin de cauză și de tot spectacolul grotesc din jur. Se făcuse liniște. Până și muștele renunțaseră la zbor și stăteau încremenite pe ochiurile de geam ori pe căte un dosar slinos de la atâtea mâini care-l purtaseră.

- Vă ascult. Ce ziceați că v-au făcut procurorii cei răi ?

- Să reiau tot ce am spus?

- Domnule, am impresia că ne crezi cretini sau amnezici. Continuă de unde ai rămas.

- Aș vrea să declar în legătură cu denunțul în baza căruia a fost deschis acest dosar și datorită căruia am fost arestat.

- Aha, te-au și arestat, netrebnicii. Și cât te-au ținut?

- Opt luni arestat preventiv și alte zece luni la domiciliu. - Spune drept, e adevărat că arestul acasă e mai rău decât cel din pușcărie? Te bate la cap nevasta, te pune la curățenie, înveți să gătești. Hai, recunoaște, fii sincer.

- Nu am nevastă, domnule președinte.

- Te-a părăsit? Așa sunt femeile, cum rămâi fără bani, rămân și ele fără iubire. Dacă te consolează, toți pățesc la fel. Pușcăria e cel mai bun motiv de divorț.

- Soția mea a murit anul trecut de cancer. M-a părăsit fără voia ei.

- Tu ești bine, sănătos?

- Mulțumesc lui Dumnezeu, da. Revenind la declarația mea și la denunț.

- Iar ne-am întors la denunț. Spune odată ca să depășim momentul. După care vreau să ajungem și la mită.

- Care mită, domnule președinte ?

- Mi se pare mie, sau inculpatul adresează întrebări completului de judecată? Păi vrei să-ți spun eu ce mită ai luat?

- Domnule președinte, acest dosar nu privește infracțiunea de luare de mită, intervine avocatul. Faceți o confuzie.

- Se pare că cei cinci mii de lei nu au fost suficienți să vă închidă gura, domnule avocat. Nu mai interveniți în timp ce audiez inculpatul.

- Domnule președinte, în aceste condiții, eu nu-l mai pot reprezenta cum se cuvine pe inculpat. Mi-ați încălcat toate drepturile. Mă văd nevoit să încetez contractul de asistență juridică.

- Domnule avocat, vă rog, nu mă lasați singur. Haideți să nu-l supărăm pe domnul președinte, se panicase inculpatul.

- Chiar așa, nu mă mai supărați. Ce v-am spus eu mai devreme? Să nu-l enervați pe cel în pixul căruia stă libertatea voastră. Deci, cum e cu mita ?

- Domnule președinte, sunt acuzat de trafic de influență. Nu am luat nicio mită aici.

- Dar ai luat în altă parte? Că așa se înțelege. Hai să și consemnăm, că vorba zboară, dar scrisul rămâne. Ți-am spus că era mai bine să taci. Domnule avocat, ați citit cartea avocatului ăluia care se crede celebru

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI