Editura Evenimentul si Capital

Judecătorii vor ca raportul MCV ”să reflecte situaţia din justiţie, aşa cum este ea”

Dana Gîrbovan
Autor: | | 3 Comentarii | 419 Vizualizari

UNJR, prin vocea judecătoarei Dana Gîrbovan, atrage atenția asupra faptului că raportul MCV este incomplet iar situația sistemului juridic nu este reflectat așa cum este în realitate.

Raportul MCV “este incomplet pentru că omite o parte importantă din problemele din justiţie şi face o analiză mai degrabada de suprafaţă decât una de profunzime a sistemului judiciar“, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedinta UNJR, astăzi, într-un interviu pentru RFI, potrivit independentajustitiei. Iar “probleme importante, chiar dacă au fost intens dezbătute în spaţiul public, lipsesc cu desăvârşire din conţinutul raportului”, a mai spus Gîrbovan. Printre subiectele absente din raportul MCV este lipsa oricărei referiri la “Memorandumul privind justiţia“, document “în care a fost făcută o radiografie a problemelor din sistemul de justiţie şi soluţiile propuse de judecători la acestea”.

Memorandumul votat în cea mai mare majoritate

Memorandumul a fost votat de peste 80% din instanţele din România. “Un document votat de judecători, adică de cei care aplică zi de zi legea în instanţa, ştiu exact care sunt problemele cu care se confruntă. Şi nu de birocraţi din ministere sau din alte instituţii ale statului”, a spus Gîrbovan.“Ei, pentru mine a fost surprinzător să văd că acest Memorandum nu este nici măcar amintit în cuprinsul MCV-ului, cu atât mai mult cu cât, Memorandumul făcea el refereire la MCV atrăgând atenţia exact asupra acestei viziuni pe care noi am numit-o “reductivă” asupra justiţiei, ce este văzută doar prin prisma luptei împotriva corupţiei”, a mai spus această.

”Cîmpul tactic” din jutiție stabilit în secret

Un alt subiect absent din MCV este “problema reprezentată de interferenţă SRI-ului în actul de justiţie”.“De fapt Curtea Constituţională a confirmat că acest serviciu, şi altele, au făcut interceptări în dosare penale în baza unei hotărâri secrete a CSAT, o hotărâre care nu este lege. Protocoalele la care se face referere nu sunt nici în prezent declasificate pentru a vedea în mod expres ce au conţinut. Hotărârea dată de CSM, prin care trebuia lămurită acea problema legată de ‘câmpul tactic’ a fost dată tot în baza unor note secrete. Date tocmai de SRI. Ori aceste probleme nelămurite reprezintă şi ele ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi ar fi meritat măcar amintite într-un raport care trebuie să reflecte toate problemele din sistemul judiciar”, a spus Dana Gîrbovan.

E nevoie de un control eficient al SRI

Întrebată dacă are “încredere” în afirmaţia directorului SRI Eduard Hellvig că SRI nu are acoperiţi în politică şi justiţie, Gîrbovan a spus că aici “nu este o chestiune de încredere”, ci despre a avea un control eficient a SRI-ului. “Aşa funcţionează instituţiile, pe checks and balance, iar control înseamnă mijloace eficiente de verificare”, a spus această. Gîrbovan făcuse referire că, într-o conferinţă ţinută în 2016 la Parlament, vicepreşedintele comisiei de control a SRI a afirmat că ei făceau controlul SRI “pe principiul bunei credinţe”. Dana Gîrbovan a mai arătat că, deşi Uniunea Europeană se bazează pe statul de drept, democraţie şi drepturile fundamentale, referirea la drepturile fundamentale lipseşte cu desăvârşire din cuprinsul MCV.

Legea ”imunității avocaților” , raportată eronat în MCV

Referirea la acestea lipsesc “în ciuda faptului că există tot mai des în spaţiul public şi probleme legate de nerespectare drepturilor procesuale ale persoanelor acuzate în faza de urmărire penală”, a spus Gîrbovan. Gîrbovan a mai punctat în interviu şi faptul că MCV-ul a preluat în raport teza greşită a “imunităţii avocatului, şi faptul că această este privită că excesivă sau un obstacol în calea luptei împotriva courptiei”. “Vreau să reamintesc că România a depăşit termenul de implementare a unei directive a Uniunii Europene ce avea exact acelaşi obiect. Iar Curtea Constituţională a respins recent excepţia de neconstituţionale ridicată de preşedinte şi guvern pe tema avocaturii. Ori, ce vreau eu să subliniez este că în România nu putem avea standarde mai scăzute în materia drepturilor fundamentale, ce include inclusiv dreptul la apărare, decât în Uniunea Europeană. Şi această este o perspectiva importantă care, ar trebui şi ea, să fie cuprinsă în raportul MCV, pentru a avea într-adevăr un instrument complet şi eficient care să monitorizeze situaţia justiţiei din România”, a mai spus Gîrbovan.

Transparența în justiție însemnă informarea corectă a cetățenilor

Raportul MCV a mai punctat necesitatea transparenţei, lucru agreat de judecători.Gîrbovan a atras atenţia, însă, că “transparenţă înseamnă o informare corectă a cetăţenilor, adică una completă, şi aici avem o problema cu modul în care, în special DNA, comunica. Comunica doar actele procesuale favorabile acuzării, iar nu şi măsurile dispuse de instanţa în cazurile favorabile celui acuzat şi se pune astfel problema respectării prezumţiei de nevinovăţie.”Raportul a mai vorbit şi despre numirile în fruntea parchetelor, care cel puţin în cazul DNA s-a făcut fără o procedura transparenţă.În concluzie, Dana Gîrbovan a opinat că nu se impune ridicarea MCV-ului, însă crede “că acest raport trebuie să devină cu adevărat un raport comprehensiv asupra justiţiei”. UNJR va analiză raportul cu atenţie şi va publică observaţii cu privire la acesta, în încercarea de a face “din acest raport un instrument mai bun care să reflecte situaţia din justiţie, aşa cum este ea”.

Cititi aici interviul integral cu sefa UNJR:

Reporter: Vorbim astăzi despre raportul MCV asupra justiţiei şi luptei anticorupţie. Această este tema centrală a interviului nostru cu Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţională a judecătorilor din România.

Bună dimineaţă. Mulţumesc că sunteţi în direct cu noi.

Dana Gîrbovan: Bună dimineaţă. Mulţumesc pentru invitaţie.

Reporter: Cum vi se pare acest raport MCV, care a fost publicat ieri de Comisia Europeană?

DG: Raportul prezintă o parte pozitivă şi o parte negativă, din prisma elementelor care lipsesc din cuprinsul acestui raport.

Şi că să mă fac înţeleasă aş începe prin a arată că în preambulul raportului se arată că, scopul acestui mecanism, este acela că cetăţenii să poată avea încredere că deciziile şi practicile din România respectă pe deplin statul de drept.

Şi acest lucru este bazat pe faptul că valorile pe care se fundamentează Uniunea Europeană sunt statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale.

Cred că în această cheie trebuie analizat şi MCV-ul şi eficientă acestui mecanism.

Acum, vis-à-vis de lucrurile pozitive pe care le-am remarcat în raport, este acesta că punctează o serie de probleme vechi şi evidente ale sistemului judiciar.

Astfel, raportul menţionează importantă creşterii transparenţei în justiţie, lucru cu care suntem total de acord şi pe care l-am subliniat de altfel în ultima şedinţa a CSM-ului.

Transparenţă înseamnă, însă, o informare corectă a cetăţenilor, adică una completă, şi aici avem o problema cu modul în care, în special DNA, comunica. Comunica doar actele procesuale favorabile acuzării, iar nu şi măsurile dispuse de instanţa în cazurile favorabile celui acuzat şi se pune astfel problema respectării prezumţiei de nevinovăţie.

Raportul critică, totodată, şi modul de numire al procurorilor şefi. O problema pe care noi am insistat foarte mult, şi am cerut ministrului Prună să facă proceduri transparente pentru numirea procurorului şef DNA şi a celorlalţi procurori, evidenţiind acelaşi lucru că şi în raport, şi anume că avem nevoie de proceduri robuste şi de crearea unui sistem de încredere în cel ce conduce aceste structuri de parchet.

O altă chestiune importantă notată de raport este cea legată de problemele structurale cu care se confruntă instanţele, şi anume volumul excesiv de muncă, lipsa grefierilor, întârzierile în redactarea hotărârilor. Şi am mai remarcat o chestiune nouă în MCV, pe care noi o sustiem de multă vreme, şi anume aceea că administraţia să respecte jurisprudenţa instanţelor.

Raportul propune şi crearea unui sistem de monitorizare, un lucru foarte bun în opinia noastră.

Ce NU mai ai voie sa faci in Saptamana Patimilor! Aduce MARE ghinion! Multi fac greseala ASTA!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI