Judecătorii se revoltă pentru sporuri. Șefa ICCJ, răspuns pentru Raluca Turcan

Judecătorii se revoltă pentru sporuri. Șefa ICCJ, răspuns pentru Raluca Turcan

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Corina Corbu i-a replicat, azi, ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Judecătorii se revoltă pentru sporuri. Judecătoarea Corbu spune că magistrații nu primesc sporuri de 85 la sută, ci de 30 la sută. Ministrul Muncii afirmase la o emisiune de televiziune că magistrații și grefierii se bucură de sporuri de 85 la sută din veniturile lunare.

Afirmația a fost taxată rapid de președintele ICCJ. Comunicatul de presă emis de ICCJ poate fi citit și în altă cheie, și anume că judecătorii sunt gata de proteste. Istoria recentă arată că protestele magistraților, care au durat chiar și câteva luni, au avut câștig de cauză. Cei care se aflau la guvernare au renunțat la orice idee de a le tăia acestora din salarii sau pensii.

„În ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul ÎCCJ, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare”, se arată în comunicatul ICCJ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit judecătorului Corina Corbu, nici celelalte categorii de personal nu au sporuri mai mari mari de 30 la sută.

Astfel, șoferii beneficiază doar de un spor de 15 la sută, pentru condiții grele și periculoase. Agenții procedurali, adică cei care se ocupă de citații, primesc și ei sporuri maxime de 30 la sută. Mai mult, mai spune Corina Corbu, nivelul acestor sporuri sunt de la nivelul lunii decembrie 2018.

O săgeată către Raluca Turcan. Judecătorii se revoltă pentru sporuri

Șefa instanței supreme îi atrage atenția lui Raluca Turcan să o lase mai moale cu aceste afirmații. În plus, politicienii români sunt somați să respecte puterea judecătoreacă, a doua putere în Statul Român.

”Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile", declară Corina Corbu.

În comunicatul ICCJ se vorbește despre ”caracterul total eronat” al informațiilor furnizate de Raluca Turcan. Mai mult, Corina Corbu le atrage atenția politicienilor ”să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească”.

Astfel, se poate spune că în perioada următoare judecătorii se vor revoltă pentru sporuri

Ce a spus Raluca Turcan

Prezentă în studioul Antena 3, ministrul muncii a spus că la momentul de față, sporurile primite de bugetari reprezintă 13 la sută din cheltuiala statului cu salariile.

„Nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca minister al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există, în primul rând, în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85%. Și, de aceea, vă spun că nu putem să le tratăm cu uşurinţă. Pentru că vorbim de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei. Şi pentru asta ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune. Trebuie să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.