Jocurile Olimpice „mute” și Campionatul European cu spectatori ici și colo. Două mari competiții amenințate de pandemie

Jocurile Olimpice „mute” și Campionatul European cu spectatori ici și colo. Două mari competiții amenințate de pandemie

Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal se vor disputa în condiții speciale, fără precedent. Există însă și riscul anulării.

Jocurile Olimpice de Vară și Campionatul European de Fotbal. Două dintre marile evenimente sportive date peste cap de pandemia de coronavirus. Competiții în jurul cărora se învârt miliarde de euro și care ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut. Așa cum se știe, situația generală problematică a dus la amânarea JO și CE pentru acest an.

Dar, situația nu arată deloc încurajator. Și nimeni nu poate garanta în acest moment că cele două competiții se vor desfășura chiar și în condiții de restricții. Europeanul de Fotbal are o structură unică, fără precedent. Meciurile sunt găzduite de 12 orașe. Paradoxal, situația a făcut ca această ediție să fie programată chiar în anul pandemiei. Și mutată în 2021. An în care lupta cu coronavirusul este în toi.

Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal, în pericol?

La această oră, un lucru este cert. Va fi un CE desfășurat în condiții de criză sanitară. Între 11 iunie - 11 iulie. Oficialii UEFA au luat în calcul patru scenarii. Propuse celor 12 țări organizatoare. Oficialii fiecărui stat vor trebui să aleagă, după ce se vor sfătui cu președinții federațiilor de fotbal.

Meciurile se vor disputa fără spectatori, cu stadioane la o capacitate de 30%, 50% sau 100%. Privind situația pandemiei, marcată de extinderea noilor tulpini, scenariul cu arene pline „ochi” pare utopic. E greu de crezut că vreun meci de la Euro se va disputa cu „casa închisă”.

Patru meciuri se joacă la București

În București se vor juca patru partide de la turneul final. Trei din faza grupelor, una din optimile de finală. Nu se știe încă soluția aleasă de oficialii de la FRF. În privința audienței de pe „Arena Națională”. Însă, președintele Răzvan Burleanu a anunțat că va face „o probă”.

Este posibil ca jocul România - Germania, din preliminariile pentru Mondialul din 2022 să se joace cu spectatori. Cel mai mare stadion al țării ar putea fi deschis la o capacitate de 30%. La data de 28 martie.

Situația este complicată oricum. Multe bilete vândute pentru Euro vor trebui returnate, iar organizatorii au de restituit bani. Turneul va fi văzut live doar de spectatorii locali. Încasările vor fi mult mai mici decât cele estimate. Iar contractele de sponsorizare, micșorate. Trebuie luat în calcul și cel mai negru scenariu. Cel în care Euro nu s-ar putea disputa.

Ceea ce ar însemna anularea competiției. Turneul nu ar mai putea fi mutat la o altă dată. Din cauza calendarului competițional extrem de încărcat. Iar la anul este programat Mondialul din Qatar.

Olimpiada, o desfășurare impresionată de forțe

Cel mai mare eveniment sportiv al lumii, JO de Vară, stă pe muchie de cuțit. Marea competiție este programată să se desfășoare la Tokyo. În perioada 23 iulie - 8 august. Dar totul depinde de evoluția pandemiei. Și aici sunt șanse minime pentru deplasarea fanilor din alte țări. Chiar dacă asta înseamnă o lovitură cruntă pentru organizatori.

Un minus financiar ce se învârte la cel puțin 500 de milioane de dolari. Este o mare provocare să organizezi Jocuri Olimpice în acest an. Un eveniment la care trebuie să participe sportivi din 206 țări! Și aproximativ 10.000 de persoane care să se învârtă în Satul Olimpic (competitori, staff tehnic, voluntari, organizatori, reprezentanți mass-media).

Oficialii de la Comitetul Internațional Olimpic au anunțat deja câteva măsuri de criză. Scandările vor fi interzise pentru spectatori (cel mai probabil, doar niponi). Dar, se va putea aplauda. Sportivii vor evita orice contact cu mulțimile. Vor călători doar cu mijloacele de transport oficiale.

De asemenea, vor trebui să anunțe unde se află, în orice moment al zilei. Dacă nu va fi anulată, Olimpiada de Vară va fi cea mai tristă din istorie și va rămâne în istorie ca „Olimpiada Mută”.