Jocurile Olimpice de la Paris. Cum s-a transformat Orașul Luminilor
- Catalin Dumitrescu
- 20 iulie 2024, 12:54
Paris. Milioane de vizitatori vor năvăli în Paris la sfârșitul acestei luni pentru a participa la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume: Jocurile Olimpice de vară din 2024.
Cu o ceremonie de deschidere care va include o paradă de bărci pe râul Sena, vizitatorii vor fi întâmpinați de un oraș remodelat de jocurile Olimpice.
Infrastructura recondiționată
Jocurile din Paris 2024 au promis să fie „cele mai ecologice din istorie.” Un aspect esențial al acestui angajament a fost să investească în modernizarea infrastructurii existente. Atât în scopuri de durabilitate, cât și pentru a ține costurile sub control.
Potrivit primăriei Paris, 95% din locațiile Jocurilor sunt infrastructuri preexistente. Inclusiv stadionul emblematic multifuncțional Stade de France și Velodromul Național pentru ciclism.
Orașul a prezentat piscina Georges Vallerey ca un exemplu. Piscina, inițial construită pentru Jocurile Olimpice din 1924, a fost recondiționată. Apoi transformată într-o piscină publică pentru cartierul său.
Cele două piese noi esențiale de infrastructură includ o arenă cu 8.000 de locuri și Satul Olimpic în districtul defavorizat Seine-Saint-Denis. Prima va fi transformată într-un loc pentru concerte. Cel de-al doilea va deveni un complex de locuințe.
Probleme persistente de securitate
Organizarea de evenimente în aer liber în locații spectaculoase din inima Parisului vine cu o problemă majoră: amenințarea teroristă.
Franța a rămas în alertă ridicată de la o serie de atacuri islamiste care au șocat țara în 2015 și 2016. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a indicat în repetate rânduri că terorismul rămâne prioritatea nr. 1.
În martie, Macron a cerut ca capacitatea pentru ceremonia de deschidere de pe râul Sena să fie redusă la jumătate.
Printre temerile principale se numără perspectiva de a avea lunetiști sau drone încărcate cu explozibili. Aceste riscuri sunt reduse prin proceduri stricte de securitate, au declarat oficialii francezi din securitate.
Modernizarea transportului
Perspectiva de a vedea sistemul de transport din Paris — saturat chiar și într-o zi normală — devenind și mai aglomerat a determinat mulți parizieni să părăsească orașul pe durata Jocurilor.
Cu toate acestea, Jocurile au determinat autoritățile publice să investească în transport. Sa-au extins două linii de metrou și o rută de tren. Infrastructură care va servi apoi populațiilor locale.
Aeroportul Paris-Orly va fi acum legat direct de centrul orașului printr-o linie de metrou. Linie care va fi crucială pentru Jocuri, conectând diverse locații. Inclusiv Centrul Acvatic, Stade de France, Place de la Concorde și Arena Bercy, unde vor avea loc finalele de baschet.
Fiasco-ul înotului în Sena
Jocurile Olimpice ar trebui să ajute la îndeplinirea unei promisiuni de zeci de ani: transformarea râului Sena, care șerpuiește prin Paris, într-un loc în care oamenii pot înota pentru prima dată în 100 de ani.
S-au investit 1,4 miliarde de euro pentru a construi un mega-bazin în Paris destinat stocării apelor uzate. Ca și prevenirii revărsării sistemului de canalizare în râu. Dar ploile abundente din iunie au cauzat revărsarea sistemului. Și asta a făcut Sena nepotrivită pentru înot.
Evenimentele de maraton și triatlon sunt programate să aibă loc în Sena. Pentru primul, a fost aleasă o locație alternativă dacă râul este nesigur. Pentru triatlon, au fost planificate date alternative de competiție în cazul în care apa este prea poluată..
Menținerea costurilor reduse
Chiar dacă Jocurile din Paris 2024 au depășit bugetul, ele vor costa totuși mai puțin decât edițiile anterioare. Este un triumf după standardele olimpice.
Cheltuielile totale sunt așteptate să fie de 11,8 miliarde de euro — cu 15% mai mult decât ce a fost bugetat inițial. Totuși, aceasta rămâne sub costul pretins al Jocurilor de la Londra 2012 și Rio 2016. Și mult sub Jocurile de la Soci 2014, cele mai scumpe din istorie, cu un cost amețitor de 55 de miliarde de dolari.
Pentru Paris, costurile au inclus construirea noilor locații, plata securității private și asigurarea transportului și cazării pentru sportivi.
Acuzații de epurare socială
Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că autoritățile franceze folosesc Jocurile Olimpice ca o oportunitate de a scăpa capitala de populațiile considerate nedorite.
Autoritățile au accelerat îndepărtarea persoanelor fără adăpost din jurul Parisului. Deși statul susține că acest lucru nu are nicio legătură cu Jocurile Olimpice, organizațiile vorbesc de „epurare socială. S-a spus că politica de relocare este desfășurată ca parte a unei faze de testare. Fază lansată în aprilie 2023 și setată să se încheie la sfârșitul anului 2024.
„Modul în care este gestionat acest lucru depășește persoanele fără adăpost. Se referă și la consumatorii de droguri, lucrătorii sexuali,” a spus Antoine de Clerck. El este purtător de cuvânt al colectivului Revers de la médaille („partea întunecată a medaliei”). Un grup de ONG-uri care militează pentru ca Paris 2024 să lase „o moștenire socială pozitivă.”