Jocurile Olimpice de la Paris. Nadia, alături de echipa de gimnastică a României

Jocurile Olimpice de la Paris. Nadia, alături de echipa de gimnastică a României

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la Olimpiada de la Montreal în anul 1976,  a vizitat sportivele românce înainte de Jocurile Olimpice de la Paris.

Nadia, alături de echipa de gimnastică a României

Fosta gimnastă este foarte implicată în dezvoltarea sportului românesc, ea fiind vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică.

Chiar dacă trăiește în Norman, un orășel de lângă Oklahoma City, Nadia Comăneci este prezentă în viața fetelor care se antrenează în campusul de la Izvorani, dându-le sfaturi și susținându-le. Și, după 34 de ani de viață peste Ocean, marea sportivă încă poartă echipamentul românilor, la marile competiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nadia, ajutor pentru gimnastele românce

Din echipa României la gimnastică fac parte Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda. Fetele s-au calificat la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani.

Nadiei Comăneci nu ajută doar moral gimnastica românească. Ea trimite permanent pachete cu articole sportive junioarelor și senioarelor, iar clubului sportiv de la Onești, unde s-a pregătit pentru marile competiții, chiar și bani.

Marea gimnastă, care a intrat în Cartea Recordurilor, povestește cu tristețe că în 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, România a câștigat 53 de medalii, în timp ce la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice au venit acasa cu patru medalii.

„Să-și ia un reper în sală, care le face să înțeleagă că e un loc de familie, ca să nu intre într-o stare generală de panică și anxietate. Nu trebuie să facă nimic mai mult decât ceea ce știu și au învățat, nici mai mult, nici mai puțin. Nu trebuie să te uiți (la adversare) pentru că tu ai pregătit alte exerciții și nu are rost să te uiți la ce concurează ele.”, le-a încurajat pe tinerele gimnaste Nadia.

„Părinții ar trebui să-și îndrume copiii să facă sport”

Ea a mai spus în legătură cu antrenarea fetelor de antrenori străini că „se practică peste tot. Trebuie încercat și e bine și pentru fete să primească câteodată un aer din altă parte. Vezi ce merge, ce nu merge, este important să ne uităm la ce poate aduce pozitiv fiecare. Noi avem tendința în această cultură românească, să picluim (n.r. cernem) tot ce este negativ, cu aia începem.”

„Sportul îi pregătește pe copii pentru viața de adult. Copiii trebuie să facă sport cât mai mult”, spune Nadia Comăneci.

În opinia multiplei campioane, părinții ar trebui să-și îndrume copiii să facă sport deoarece „copilul care face sport învață anumite lucruri importante pentru viață, de care se va lovi când devine adult. Învață responsabilitate, învață că «trebuie să ajung la timp la ora o8:00, ca mă așteaptă colegii mei», trebuie să învețe ce înseamnă greșeala, să înțeleagă că în sport cădem și ne ridicăm și mergem mai departe și iar cădem și ne ridicăm și mergem mai departe, iar viața este identică”

Marea sportivă este dezamăgită de modul în care este tratat sportul în România, de faptul că ea și președinta Federației de Gimnastică, Carmencita Constantin, au pregătit un plan de refacere a CSM Onești, dar că nu au găsit banii necesari, cei 20 de milioane de euro. „Pentru că îmi pasă!”, este răspunsul Nadiei Comăneci la întrebarea de ce este atât de implicată în susținerea gimnasticii din România.

Revista presei