Jens Stoltenberg, despre ofensiva din Kursk: Incursiunea Ucrainei este legitimă
- Ionel Sclavone
- 31 august 2024, 13:06
Bruxelles. Jens Stoltenberg se delimitează de ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk. Pe de altă parte, oficialul NATO susține că Kievul are dreptul să atace ținte legitime - unități militare - pentru a se apăra.
Secretarul general al NATO a declarat că este de acord cu ofensiva ucraineană din regiunea Kursk din Rusia. El a precizat, însă, că reprezentanții Kievului nu s-au consultat cu Alianța pentru organizarea operațiunilor militare.
Jens Stoltenberg aprobă operațiunile din Kursk
Secretarul general al NATO a justificat operațiunile militare din Kursk arătând că Ucraina are dreptul să se apere. Jens Stoltenberg a vorbit, pe acest subiect, într-un interviu acordat publicației germane Die Welt. El a arătat că dreptul la autoapărare al Ucrainei nu se poate opri la graniță. Cu atât mai mult cu cât multe atacuri cu rachete și drone sunt lansate de pe teritoriul rus.
Rusia a declanșat războiul din Ucraina în urmă cu mai bine de 900 de zile, invadând teritoriul acestui stat suveran. Contraofensiva a fost lansată în luna august, spre surprinderea tuturor.
„Soldaţii, tancurile şi bazele militare ruseşti sunt ţinte legitime în conformitate cu dreptul internaţional”, a explicat şeful Alianţei Nord-Atlantice.
NATO nu a fost implicată în planificare
Jens Stoltenberg a precizat că această operațiune militară a Ucrainei nu a fost planificată împreună cu NATO. El a precizat că organizația nu a jucat nici un rol, decizia fiind a Kievului. Cu toate acestea, NATO va continua să asigure suportul forțelor militare ucrainene. Vor continua livrările de echipament militar și armament necesar pentru contracararea invaziei ruse.
Totodată, Jens Stoltenberg a salutat „angajamentul clar al Germaniei de a rămâne cel mai mare donator militar al Ucrainei în Europa şi al doilea la nivel mondial”. Declarația pe acest subiect vine după criticile primite de guvernul de la Berlin care a anunțar că va reduce ajutorul militar pentru Kiev în 2025.
Cancelarul Olaf Scholz a negat o dezangajare a ţării sale, care are a doua cea mai mare contribuţie după Statele Unite. El a dat asigurări că Ucraina va continua să primească echipamentele militare de care are nevoie.
Jens Stoltenberg privește îngrijorat situația din Ucraina
În ciuda ofensivei din regiunea Kursk, Rusia deține inițiativa, în război, în regiunea ucraineană Donețk. Zona rămâne epicentrul luptelor. Iar situația este de natură să-l îngrijoreze pe Jens Stoltenberg.
Armata rusă a revendicat, vineri, capturarea a trei localități noi. Este vorba despre Novojelan şi Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, şi Sinkivka, în regiunea Harkov.
De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, anterior, că situația de pe front este extrem de dificilă. Armata sa rezistă cu greutate în zona Pokrovsk, un important centru logistic. Armata rusă se află la o distanță mai mică de zece kilometri de acest punct.