Război în Ucraina, ziua 814. Vladimir Putin respinge propunerea Chinei. Moscova, deschisă la noi negoiceri

Război în Ucraina, ziua 814. Vladimir Putin respinge propunerea Chinei. Moscova, deschisă la noi negoiceri Război Ucraina. Sursa foto: Facebook

Trei evenimente cheie au marcat ziua cu numărul  814 a războiului din Ucraina. Președintele Federației Ruse nu a dat curs propunerii venite din partea liderului francez Emmanuel Macron și a președintelui chinez de a înceta temporar focul pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris.

Vladimir Putin, pregătit să reia negocierile de pace cu Ucraina

În schimb, Vladimir Putin agreează ideea să se așeze la masa negocierilor eșuate în 2022, când Moscova a fost păcălită de statele occidentate să-și retragă trupele ruse au fost la un pas să cucerească Kievul. De asemenea, la finalul vizitei în China, președintele rus a mai precizat că, de fapt, capturarea orașului Harkov nu a fost un obiectiv asumat în Operațiunea Specială de Eliberare.

În tabără cealaltă, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a reușit să stabilizeze situația din orașul amintit, deși trupele Moscovei au avansat 10 kilometri peste linia frondtului. În plus, publicația britanică BBC menționează într-un articol că Ucraina știa că Rusia va iniția o ofensivă agresivă, însă nu știa unde vor ataca trupele Kremlinului.

Lucrurile au devenit evidente în urmă cu o săptămână, când forțele rusești au pătruns în zona de frontieră din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.  Din 10 mai oamenii lui Putin au cucerit o serie de localități situate de-a lungul frontierei nord-estice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Harkov, o zonă-tampon pentru Belgorod

Prin intrarea în Vovchansk, la doar 5 km în interiorul Ucrainei, și prin capturarea unor suprafețe mari de teritoriu ucrainean în regiunea Harkov, este posibil ca forțele ruse să încerce să creeze o zonă tampon pentru a respinge atacurile transfrontaliere ale Ucrainei.

După ce au văzut starea relativ proastă a apărării Ucrainei, este posibil ca acestea să aibă și planuri mult mai ambițioase. Vladimir Putin vorbește de ceva timp despre crearea unui fel de „zonă sanitară” care ar proteja regiunea Belgorod din sud de atacurile cu drone sau rachete. Belgorodul s-a dovedit, de asemenea, vulnerabil la incursiunile transfrontaliere ale celor doi paramilitari ruși cu sediul în Ucraina.

Rusia ar putea plănui o nouă ofensivă transfrontalieră spre orașul Sumy, situat în nord-vest. Șeful spionajului militar ucrainean, Kyrylo Budanov, crede că un „mic grup de forțe” așteaptă acolo, gata să acționeze. Serghei Șoigu, noul șef al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat doar că armata avansează în toate direcțiile.

Vladimir Putin, Rusia, ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Ucraina a pierdut 10 kilometri din teritoriu

Acest lucru ar putea implica împingerea mai adâncă în Ucraina, fie pentru a forța Kievul să își devieze forțele de pe linia frontului cea mai feroce din estul Donbasului, fie pentru a cuceri cantități tot mai mari de teritoriu. Grupul de reflecție al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, consideră că obiectivul principal este crearea unei zone tampon, la fel ca și analistul militar rus Anatoli Matviychuk.

Dar forțele rusești se îndreaptă, de asemenea, spre satul Lyptsi, aflat la aproximativ 20 km de periferia nordică a Harkovului și, după spusele sale, „practic putem vedea suburbiile Harkovului prin binoclu”. Dintr-o dată, capturarea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina ar putea fi în vizorul rușilor.

În timp ce liderul rus urmărește să obțină progrese pe teren, au existat semne că Kremlinul ar putea fi pregătit să revină la negocierile de pace abandonate în urmă cu doi ani.

Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto. Facebook

Vladimir Putin respinge armistițiul olimpic

„Suntem deschiși la un dialog pe tema Ucrainei, dar astfel de negocieri trebuie să țină cont de interesele tuturor țărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre”, a declarat Vladimir Putin, potrivit BBC. Momentul în care a făcut aceste remarci vine cu o lună înainte de un summit de pace în Elveția, organizat la cererea președintelui Zelenski.

Rusia nu a fost invitată la Lucerna, pe 15-16 iunie, dar elvețienii spun că peste 50 de țări, inclusiv Ucraina, vor merge, și încearcă să implice China, aliatul Rusiei. Vladimir Putin a declarat că „nu există astfel de planuri deocamdată” pentru ca Rusia să captureze orașul, deși nu a fost întotdeauna sincer cu privire la ambițiile sale în Ucraina.