Odată erau întâlniri, zâmbete şi strângeri de mână, dar acum, după votul european, pentru Horst Seehofer şi Viktor Orban a încheia acorduri cu Matteo Salvini ''nu mai e posibil''. Ministrul de Interne german, exponent al CSU bavarez şi una dintre piesele importante ale PPE, renunţă la alianţa suveranistă în Europa, lansată de charismaticul lider al Lega italiană, care ar dori să vadă unite Lega, AFD (Alternativa pentru Germania) al lui Joerg Meuthen şi Adunarea Naţionala a lui Marine Le Pen.

Horst Seehofer, într-un interviu pentru DPA, admite faptul că ''după întâlnirea lui Salvini cu AFD şi cu Marine Le Pen, din punctul meu de vedere nu mai puteau exista înţelegeri politice. Cel puţin nu în afara acelora, uzuale, dintre State'', confirmând că ''o bază de încredere practic nu mai e posibilă''. Declaraţii diferite de acelea de anul trecut, în care tonul era mai conciliant, chiar prietenesc, iar Seehofer spera într-o reală posibilitate de înţelegere cu Italia şi Austria pe tema migranţilor.

Aliatul cel mai căutat este Viktor Orban

Gergely Gulays, şef în stafful liderului FIDESZ, care în această fază încă orbitează ba în interiorul PPE, ba în afara lui, dintr-o dată pune frână: ''Nu văd multe posibilităţi de colaborare în Parlamentul european. Respectăm pe vicepremierul italian, guvernul italian şi rezultatul de la Europene, care a făcut din Lega cel mai puternic partid din Italia – a spus Gulyas, potrivit relatărilor diferitelor media – adică nu văd multe posibilităţi de cooperare la nivel de partide sau într-un grup parlamentar european''.

Ca o concluzie:''Cine are stofă de trădător, mai devreme sau mai târziu va strica învoiala''. ''Unde trăieşte un Brutus, trebuie să moară un Cezar" (Schiller).

 

Te-ar putea interesa și: