Italia si Germania, primii doi parteneri de comert exterior

Reactoarele nucleare, autoturismele si aparatele electrice sunt in topul importurilor.

Italia si Germania sunt principalii parteneri comerciali ai Romaniei atat la export, cat si la import. Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca, in primele noua luni ale anului trecut, am importat din Germania bunuri si servicii in valoare de peste 6,3 miliarde de euro, de peste cinci ori mai mult decat din China.

De altfel, China ocupa abia locul zece in clasamentul statelor din care importam. De asemenea, in aceeasi perioada, in Romania au intrat marfuri italiene in valoare de 4,72 miliarde de euro. La export, pe primul loc se situeaza Italia cu 3,77 miliarde de euro, urmata de Germania cu 3,66 miliarde de euro.

Franta, Turcia, Austria si Polonia sunt alte patru state din care am importat si catre care am exportat bunuri de valori importante, in primele trei trimestre din 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importam reactoare nucleare Din totalul importurilor de 36,5 miliarde de euro in perioada ianuarie-septembrie 2007, 14%, adica 5,1 miliarde de euro, reprezinta reactoarele nucleare, cazanele si dispozitivele mecanice. In al doilea rand, am importat autoturisme, tractoare si biciclete, toate in valoare de peste 4,7 miliarde de euro.

Diferite masini, aparate si materiale electrice ne-au costat, in primele noua luni ale anului precedent, 3,9 miliarde de euro. Combustibilii si uleiurile minerale, aflate pe locul patru in topul bunurilor importate, s-au ridicat la 3,84 miliarde de euro. Acestea sunt urmate de produsele din plastic (1,67 miliarde de euro) si de importurile de fonta, fier si otel (1,66 miliarde de euro).

La exporturi, capul de afis este tinut de masini, aparate si materiale electrice, cu 2,6 miliarde de euro. Altfel spus, 12% din totalul exporturilor pe primele noua luni din 2007 de 21,47 miliarde de euro. Pe locul doi se situeaza reactoarele nucleare, cazanele si dispozitivele mecanice in valoare de 2,1 miliarde de euro.

In aceasta perioada, am exportat fonta, fier si otel in suma de 1,8 miliarde de euro. Pe locul patru la export sunt hainele si accesoriile, in valoare de 1,8 miliarde de euro.