Evenimentul Zilei > Social > Istoria unui festival. Expoziție de fotografii despre cum se face jazz în creierii munților
Istoria unui festival. Expoziție de fotografii despre cum se face jazz în creierii munților

Istoria unui festival. Expoziție de fotografii despre cum se face jazz în creierii munților

Muzeul de Artă Timișoara va găzdui vernisajul expoziției ”Gărâna Jazz Festival 20”, un demers de foto-jurnalism documentar menit să investigheze ultimii 20 de ani ai unui dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din regiunea Europei Centrale și de Est. Vernisajul are loc joi, 29 iunie, la ora 18,00, iar expoziția va rămâne pe simeze până în luna septembrie.

Colecția de imagini ”Gărâna Jazz Festival 20” este semnată de artiștii Horațiu și Mihai Șovăială, într-un album foto ce prezintă oamenii, stările și faptele care au definit festivalul în istoria sa recentă. ”Cei doi fotografi, aflați pentru prima oară la Gărâna în vara 2016, au interpretat tema festivalului pornind de la studiul fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. Au petrecut cinci zile de vară în munții cu jazz pentru a surprinde toate detaliile experienței considerată unică în Europa, atât de artiștii internaționali cât și de publicul iubitor de muzică live în natură. Oamenii, locul, scurgerea timpului și a muzicii se regăsesc în expoziție și în albumul care-i poartă numele. Proiectul editorial conține două părți distincte dar reciproc dependente – una care recreează atmosfera locală în cele mai vii detalii, alta care constă într-o serie de portrete ale artiștilor ce au urcat pe scena ediției aniversare din iulie 2016. Imaginile se succed într-un ritm vizual care provoacă retrăirea emoțiilor pentru cei care au fost la festival ori pregătirea curiozității pentru cei ce-și doresc să ajungă la Gărâna”, transmit organizatorii.