Evenimentul Zilei > Justitie > Istoria morții suspecte a baronului drogurilor. De ce cred autoritățile că ar fi o înscenare și cum s-a întâmplat totul
Istoria morții suspecte a baronului drogurilor. De ce cred autoritățile că ar fi o înscenare și cum s-a întâmplat totul

Istoria morții suspecte a baronului drogurilor. De ce cred autoritățile că ar fi o înscenare și cum s-a întâmplat totul

După cum spune legenda, Amado Carrillo Fuentes a părăsit micul său sat în jurul vârstei de 12 ani, spunând oamenilor: „Nu mă voi întoarce până nu voi fi bogat”. S-a ținut de cuvânt. Carrillo a construit un imperiu de miliarde de dolari și a devenit cel mai puternic traficant de droguri din Mexic.

Devenind șeful cartelului Juarez, Carrillo și-a câștigat porecla „Stăpânul Cerurilor” deoarece a folosit avioane pentru a introduce cocaină în Mexic. El a umplut buzunarele oficialilor mexicani pentru a-i face să privească în altă parte. Cu toate acestea, pe măsură ce puterea lui a crescut, la fel a crescut și controlul oficialilor mexicani și americani.  În acest context, Carrillo a decis să facă o intervenție chirurgicală pentru a evita depistarea sa, dar în loc să părăsească spitalul având o altă înfățișare, acesta a murit în camera în care se recupera. 

Născut în Guamuchilito din Sinaloa, Mexic, pe 17 decembrie 1956, Amado Carrillo Fuentes a crescut înconjurat de droguri, unchiul său, Ernesto Fonseca Carrillo, conducând cartelul Guadalajara. În jurul vârstei de 12 ani, Carrillo a anunțat că își părăsește părinții și cei 10 frați pentru a se îmbogăți. A călătorit în Chihuahua unde a început să învețe dedesubturile traficului de droguri de la unchiul său. În cele din urmă, Ernesto l-a pus pe nepotul său responsabil cu supravegherea transporturilor de droguri.

De acolo, Carrillo și-a consolidat puterea în 1993, asasinându-și prietenul și fostul șef, Rafael Aguilar Guajardo. Cu Aguilar mort, Carrillo a preluat cartelul său din Juarez. În cea mai mare parte din timp, Carrillo a avut grijă să rămână departe de lumina reflectoarelor. După moartea sa, Washington Post l-a numit pe Carrillo unul dintre „cei mai misterioși oameni ai Mexicului”.

Totuși, în culise, Carrillo a adunat o avere netă de 25 de miliarde de dolari, a ordonat aproximativ 400 de crime și i-a plăcut să-și tortureze victimele. Carrillo a avut influență asupra oficialilor guvernului mexican, pe care i-a plătit pentru a închide ochii în legătură cu activitățile sale și pentru a-și elimina rivalii. 

O operație cu probleme

Oricum, activitatea sa a atras atenția forțelor de ordine. Conștient de propria sa notorietate, Amado Carrillo Fuentes a decis să ia o decizie drastică, hotărând să facă o operație estetică pentru a-și schimba aspectul. 

Pe 4 iulie 1997, Amado Carrillo Fuentes a intrat într-o clinică privată din Mexico City sub pseudonimul Antonio Flores Montes. La început, părea că procedura nu a creat probleme. Asistentele l-au dus pe Carrillo în camera 407 din spitalul Santa Monica în acea seară și l-au lăsat să-și revină, însă, a doua zi dimineață un medic l-a găsit pe Carrillo decedat. Baronul drogurilor avea 42 de ani.

După ce a fost confirmată identitatea lui Carrillo prin amprentele digitale, guvernul SUA a anunțat că Amado Carrillo Fuentes a murit în urma unui atac de cord. Anunțul lor a provocat valuri de șoc și neîncredere. Mulți credeau că acesta și-ar fi înscenat moartea pentru a părăsi orașul.

Pentru a contracara această idee, oficialii au publicat o fotografie cu cadavrul lui Amado Carrillo Fuentes de la înmormântarea acestuia. Dar, în loc să stăpânească zvonurile, fotografia a creat și mai multe intrigi. „Acelea nu sunt mâinile lui”, a spus un frizer unui jurnalist de la Los Angeles Times, după ce a văzut fotografia lui Amado Carrillo Fuentes într-un ziar. „Acelea sunt mâinile unui pianist.”

Distrugerea unei dinastii 

Vărul lui Carrillo a dat crezare zvonurilor că moartea lui Amado Carrillo Fuentes a fost falsificată, acesta declarând că „Amado este bine. El trăiește.” Vărul lui Carrillo a continuat: „A fost operat, iar mai apoi și-a înscenat moartea pentru a-i face pe toți să creadă că nu mai trăiește”.

Însă, apropiații lui Amado Carrillo Fuentes nu s-au comportat ca și cum acesta ar fi părăsit orașul, iar la doar patru luni de la moartea sa, cei trei medici responsabili de operația sa au fost găsiți în butoaie de-a lungul unei autostrăzi. Doi doctori aveau cabluri încă înfășurate în jurul gâtului, iar cel de-al treilea fusese împușcat.

Mariano Herran Salvatti, șeful agenției antidrog din Mexic, a declarat la acea vreme că medicii „cu răutate și cu intenția de a-i lua viața lui Carrillo, au folosit o combinație de medicamente care a dus la moartea acestuia. ” Moartea subită a lui Amado Carrillo Fuentes a lăsat un vid de putere. 

În lupta pentru putere, fratele mai mic al lui Carrillo, Vicente Carrillo Fuentes, numit „Viregele”, a preluat puterea. Cu toate acestea, nu a putut opri declinul cartelului, care a fost distrus odată cu arestarea lui Vincente în 2014. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.