Agresorul Putin se plânge că Occidentul „creează conflicte”

Agresorul Putin se plânge că Occidentul „creează conflicte” Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Cu ocazia paradei de 9 mai, Vladimir Putin, cel care a decis invadarea Ucrainei, acuză Occidentul de „crearea a tot mai multe conflicte”.

Putin insistă cu „nazismul” Ucrainei

Șeful de la Kremlin a fluturat încă o dată memoria nazismului pentru a justifica invazia Ucrainei, prezentată de propaganda de stat drept o repetare a luptei din 1945, și a reiterat amenințarea nucleară împotriva aliaților săi

Discursul este acum o parte obligatorie a sărbătorilor de 9 mai. An de an, și mai ales de când a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022, Vladimir Putin s-a folosit de comemorările victoriei asupra Germaniei lui Hitler pentru a acuza Occidentul de activitate „nazistă”.

„Vedem astăzi cum unii oameni încearcă să denatureze adevărul despre al doilea război mondial. Acest adevăr îi tulbură pe cei care au obiceiul de a-și construi politica colonialistă pe ipocrizie și minciună”, a atacat el din primele secunde, înainte de a deveni mai explicit: „Revanșismul, manipularea istoriei, dorința de a apăra actualii moștenitori ai nazismului, toate acestea fac parte din politica elitelor occidentale care vizează crearea a tot mai multe conflicte regionale, incitarea la ură interetnică și inter-religioasă și limitarea centrelor suverane și independente ale dezvoltării globale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin amenință că vrea să evite ceea ce a declanșat

După care urmează amenințările: „Rusia va face totul pentru a evita o confruntare globală. Dar nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice sunt mereu în alertă”. Menționarea armelor nucleare nu este nicio noutate în arsenalul retoric al președintelui rus, care tocmai a inaugurat cel de-al cincilea mandat al său la Kremlin. Cu toate acestea, această mențiune nu fusese făcută niciodată cu ocazia zilei de 9 mai, o „sărbătoare sacră”, așa cum o numește Putin.

Șeful Kremlinului a anunțat, de altfel, pe 6 mai, viitoarea desfășurare a exercițiilor nucleare pentru forțele „non-strategice” din Districtul Militar de Sud, la granița cu Ucraina, inițiativă pe care Ministerul Apărării a legat-o în mod explicit de „amenințările” făcute de „diverși lideri occidentali” împotriva Rusiei. În vizor: Emmanuel Macron și faptul că a menționat, în mai multe rânduri, posibila trimitere de trupe franceze în Ucraina.

„Toți sunt eroi”

Joi, Vladimir Putin a ținut să sublinieze: „Rusia nu a minimalizat niciodată contribuția Aliaților [la victoria din 1945]”, clarificând punctul de cotitură istoriografică din 2021, când președintele rus a spus că „în cea mai grea oră a războiului, poporul nostru a rămas singur”.

În tribune, din cauza frigului neobișnuit, s-a redus și prezența oaspeților străini, singurii șefi de stat care au făcut călătoria fiind cei din Guineea-Bissau, Cuba, Laos, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Toți au păstrat un minut de reculegere în onoarea soldaților ruși „care au murit în lupta împotriva neonazismului”.

Deși situația de pe frontul ucrainean este mult mai bună pentru armata rusă decât acum un an, inclusiv progrese lente, dar continue în Donbas, mai multe regiuni rusești, în special din sud, au fost nevoite să anuleze festivitățile. Tot din „motive de securitate”, parada „Regimentului Nemuritor”, în timpul căreia cetățenii poartă la vedere portrete ale veteranilor, a fost și ea anulată, inclusiv la Moscova.

Ca sărbătoare populară, autoritățile au lansat, pe 1 mai, o expoziție de „trofee” capturate pe frontul ucrainean, cu echipamente livrate la Kiev de susținătorii săi occidentali: un tanc american Abrams avariat, un Leopard 2 german și chiar un AMX-10 francez. De atunci, succesul popular a continuat. Și aici, paralela istorică este evidentă, chiar și prin locul ales pentru expoziție: Parcul Victoriei, principalul loc de comemorare a celui de-al doilea război mondial din Moscova.

(Autor: Benoît Vitkine, Le Monde; Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)