Evenimentul Zilei > International > Povestea halucinantă a celui mai temut baron al drogurilor. De ce și-a trimis soția să nască în Statele Unite
Povestea halucinantă a celui mai temut baron al drogurilor. De ce și-a trimis soția să nască în Statele Unite

Povestea halucinantă a celui mai temut baron al drogurilor. De ce și-a trimis soția să nască în Statele Unite

Joaquín „El Chapo” Guzmán a avut o viață care pare că a fost făcută după scenariul unui film de la Hollywood: tentative de asasinat, dominație la nivel mondial a comerțului ilegal de droguri, evadări din închisoare și întâlniri cu vedete de film în junglă.

Baronul drogurilor

Totul ar fi extrem de greu de crezut dacă nu ar exista dovezi care să susțină asta. Dar adevărul este că viața lui Joaquín „El Chapo” Guzmán a fost departe de a fi obișnuită, chiar și după standardele baronului drogurilor.

Acesta și-a început călătoria către lumea drogurilor la începutul adolescenței, devenind dealer de marijuana în anii 1970. În cele din urmă, a trecut la comerțul de cocaină în vestul Mexicului, sub îndrumarea regelui drogurilor Miguel Ángel Félix Gallardo. După capturarea lui Gallardo în anii 1980, Guzmán a ajuns în ligile mari ale traficului internațional de droguri și a extins celebrul cartel de la Sinaloa.

În scurt timp, Guzmán și-a făcut un nume ca unul dintre cei mai puternici traficanți de droguri din țară. Începând cu anii 1990, Guzmán avea să petreacă opt ani în închisoare. Chiar și atunci când era în spatele gratiilor, cartelul său a continuat să crească. În deceniul care a urmat evadării sale din 2001, el a ajuns la nivelul lui Pablo Escobar, la un moment dat, ajungând să fie responsabil pentru traficul a aproape un sfert din drogurile ilegale din lume.

În 2014 a fost capturat, însă la scurt timp a reușit să scape, însă nu pentru mult timp, deoarece în 2016 a ajuns în arest în Statele Unite unde a rămas până în prezent. Cu toate acestea, chiar dacă Joaquín Guzmán a fost prins, moștenirea lui nu va dispărea niciodată.

O poveste demnă de un film de acțiune

Câteva povești parcă desprinse din filmele de acțiuni sunt evenimente trăite de Guzman:

Ziua lui de naștere este oarecum un mister. În documentele oficiale, ziua sa de naștere apare ca fiind atât pe 25 decembrie 1954, cât și pe 4 aprilie 1957.

Cea mai recentă soție a sa a fost regina de frumusețe de origine americană, Emma Coronel. S-au întâlnit pentru prima dată la petrecerea de 17 ani a acesteia, tatăl ei fiind unul dintre membrii cartelului lui Guzmán. Când aceasta a trebuit să nască, Guzman a trimis-o în Statele Unite pentru a avea un om de încredere în zonă, însă autoritățile au încercat să o împiedice să intre în țară pentru a naște. În cele din urmă, a reușit să nască în SUA, dar a lăsat necompletat numele tatălui pe certificatul de naștere.

Cât a fost în închisoare, Joaquín Guzmán a avut un iubit care era un fost ofițer de poliție. Prima evadare a lui Guzman a implicat 78 de complici și mită în valoare de aproximativ 2,5 milioane de dolari. A doua eliberare din închisoare a implicat folosirea unei motociclete pentru a călători printr-un tunel de evacuare.

O tentativă asupra vieții lui El Chapo a fost făcută în 1993, când asasinii erau pe urmele unei mașini care credeau că este a lui. Șapte persoane au fost ucise, însă niciuna dintre acestea nu era El Chapo.

La momentul arestării sale cele mai recente, recompensa pentru el era listată la 5 milioane de dolari de către guvernul Statelor Unite. Multe dintre rudele lui El Chapo – inclusiv fiul, fratele și nepotul său – au lucrat alături de el în traficul de droguri și au fost uciși de rivalii săi. El Chapo a fost creditat cu crearea a cel puțin 62 de tuneluri de contrabandă pe care poliția le-a localizat între Statele Unite și Mexic.