Evenimentul Zilei > Actualitate > Israelul a depășit valul patru al pandemiei. Autoritățile de la Tel Aviv s-au mișcat mai repede decât restul lumii
Israelul a depășit valul patru al pandemiei. Autoritățile de la Tel Aviv s-au mișcat mai repede decât restul lumii

Israelul a depășit valul patru al pandemiei. Autoritățile de la Tel Aviv s-au mișcat mai repede decât restul lumii

Israelul a depășit cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, datorită campaniei de vaccinare cu cea de-a treia doză.

Autoritățile sanitare din Israel au anunțat că au depășit valul patru al pandemiei de COVID. Anunțul a venit după ce responsabilii de la Tel Aviv au luat decizia de a vaccina populația cu cea de-a treia doză de vaccin în timp ce restul lumii continua dezbaterea despre eficacitatea acesteia. Responsabilii israelieni vorbesc despre un succes al campaniei de vaccinare cu această doză, iar efectul este depășirea valului patru al pandemiei.

La sfârşitul lunii iulie, înainte ca organismele internaționale sau autoritățile de omologare din SUA și UE să se pronunțe, Israelul a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Ulterior, campania de vaccinare a fost extinsă și la restul populaţiei. Astfel, în două luni şi jumătate au fost vaccinate 3,7 milioane de persoane, dintr-o populație totală de circa 9,3 milioane.

În acest context, guvernul israelian a decis să nu aplice restricţii antiepidemice severe împotriva variantei Delta, susținând, în schimb, campania de vaccinare cu a treia doză.

Cazurile de COVID au scăzut

De la un vârf de infectări cu circa 11.000 de cazuri zilnice, la începutul lunii septembrie, Israelul a ajuns acum la circa 2.300 de noi cazuri zilnice. Odată cu scăderea numărului de infectări a scăzut şi cel al pacienţilor în stare gravă. În spitalele din Israel sunt internate la ATI 450 de persoane, faţă de 660 câte erau cu două săptămâni în urmă. Peste 75% dintre bolnavii de la ATI sunt nevaccinaţi.

Procentul celor care nu s-au vaccinat, în Israel, este mai mic de 10% dar, conform specialiştilor, acesta a fost un factor care a alimentat al patrulea val al pandemiei.

„Pericolul este în continuare aici, virusul se află printre noi”, a avertizat coordonatorul naţional pentru gestionarea răspunsului la pandemie, Salman Zarka.

El a îndemnat la precauţie pentru prevenirea unui al cincilea val al pademiei de COVID.