Iran are suficient uraniu pentru 12 bombe nucleare

Iran are suficient uraniu pentru 12 bombe nucleare O invazie israeliană în Rafah ar avea consecințe teribile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Conflictul dintre Iran și Israel scoate la suprafață tot mai multe informații despre armamentul de care dispune Iranul în acest moment. Un fost inspector de arme al ONU avertizează însă că aceștia au suficient uraniu pentru a putea produce nu mai puțin de 12 bombe nucleară.

Avertisment din partea specialiștilor. Iran are suficient uraniu pentru 12 bombe nucleare

Iranul a lansat primul său atac militar direct împotriva Israelului, utilizând peste 100 de drone echipate cu bombe și intensificând astfel tensiunile în regiune. Conflictul vine în contextul în care Iranul a amenințat cu represalii în urma unui atac aerian atribuit în mod larg Israelului, care a vizat consulatul Iranului din Siria și a dus la decesul a 12 persoane, inclusiv a doi generali iranieni de rang înalt.

Pe lângă îngrijorările tot mai mari legate de posibilitatea declanșării celui de-al Treilea Război Mondial, un fost inspector de arme al ONU a avertizat la începutul acestui an că Iranul ar putea avea suficient uraniu pentru a produce 12 bombe nucleare în doar cinci luni.

David Albright, un fizician american și expert în armament, a declarat că nivelul de îmbogățire a uraniului efectuat de Iran se află la "un fir de păr de 90%" - nivelul necesar pentru fabricarea unei arme nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

9K720 Iskander, armă nucleară tactică. Sursa Foto - Wikipedia Commons

Iran dispune de suficient material radioactiv

Cercetătorii iranieni sunt acum capabili să construiască o armă nucleară devastatoare, o „realitate nefericită” care amenință securitatea globală. A dezvăluit că în doar o lună, Iranul ar putea acumula suficient material radioactiv pentru șase bombe, iar acest număr s-ar putea dubla în cinci luni.

„Realitatea nefericită este că Iranul știe deja cum să construiască arme nucleare, deși există unele sarcini neterminate legate de construcția efectivă a acestora. Astăzi, ar avea nevoie doar de o săptămână pentru a produce suficient pentru prima sa armă nucleară. Într-o lună ar putea avea suficient uraniu de calitate militară pentru șase arme, iar după cinci luni de producție de uraniu de calitate militară, ar putea avea suficient pentru douăsprezece”, a precizat specialistul într-un raport întocmit pentru Institutul pentru Știință și Securitate Internațională

Ar putea produce arme nucleare în prima parte a acestui an

Totodată avertizmentul aduce în vedere și faptul că Iran ar putea „accelera” prodicerea armelor nucleare burte în prima parte a acestui an.

„Programul accelerat poate fi realizat în șase luni și ar implica activități desfășurate în instalații mult mai mici și mai ușor de disimulat. Această cale este o modalitate mai sigură pentru Iran de a se impune ca putere în domeniul armelor nucleare, lăsând puțin timp comunității internaționale să reacționeze."

Ce capacitate militară are Iran în prezent

Iranul dispune de capacități militare semnificative, conferindu-i o poziție notabilă în Orientul Mijlociu. Arsenalul militar al Iranului include o gamă variată de forțe, atât convenționale, cât și neconvenționale, cu un accent pronunțat pe sistemele de rachete și pe flota navală. Este important de remarcat că aceste evaluări se bazează pe date și estimări disponibile, dat fiind că regimul de la Teheran adoptă o politică de secretizare în ceea ce privește multe dintre proiectele sale militare.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, deține titlul de comandant suprem al forțelor armate iraniene și are autoritatea finală în luarea tuturor deciziilor majore.

Armata și Gărzile Revoluționare din Iran dispun fiecare de forțe terestre, aeriene și navale distincte și operaționale. Gărzile Revoluționare sunt însărcinate cu asigurarea securității frontierelor Iranului. Statul Major General al Forțelor Armate este responsabil de coordonarea acestor ramuri și de stabilirea strategiei generale.

Iran are aproximativ 534.000 de angajați activi în cadrul armatei, marinei, forțelor aeriene și Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

În ceea ce privește sistemele de rachete, acestea sunt o parte importantă a arsenalului militar.

Indicele global de putere de foc poziționează Iranul printre primele 15 puteri militare globale.

Iranul se bazează pe trei capacități fundamentale:

  • Rachete balistice: O componentă semnificativă a puterii sale militare.
  • Forțele navale: Capabile să amenințe navigația în Golful Persic și în Strâmtoarea Ormuz.
  • Capacități neconvenționale: Includ utilizarea partenerilor și a procuratorilor în străinătate