Evenimentul Zilei > Social > Arhiepiscopia Tomisului, despre cazul IPS Teodosie. „Arhiepiscopul, averea bisericii”
Arhiepiscopia Tomisului, despre cazul IPS Teodosie. „Arhiepiscopul, averea bisericii”

Arhiepiscopia Tomisului, despre cazul IPS Teodosie. „Arhiepiscopul, averea bisericii”

IPS Teodosie nu are averi, arhiepiscopul este averea Bisericii, transmite Arhiepiscopia Tomisului. Precizările Arhiepiscopiei au fost făcute în contextul în care în presă au apărut mai multe informații cu privire la averea arhiepiscopului Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, că IPS Teodosie nu are averi, arhiepiscopul fiind averea Bisericii.

Reacţia vine în urma mai multor informaţii apărute în presă cu privire la averea arhiepiscopului Tomisului, considerate de reprezentanţii instituţiei de cult drept ”mincinoase şi tendenţioase”.

IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii. Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire şi îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicaţii au apărut informaţii despre presupusa ‘avere’ a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ceea ce ne provoacă aceste reacţii nu sunt informaţiile publice, fireşti, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile şi interpretările tendenţioase”, se spune într-un comunicat de presă semnat de clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform sursei citate, veniturile lui IPS Teodosie sunt cele prevăzute de lege, referitor la reprezentanţii cultelor din România.

„Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele: Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabileşte veniturile reprezentaţilor tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.). Aşadar, cuantumul lor nu este stabilit de către IPS Teodosie, ci de către autorităţi, şi nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcţiile clericale şi universitare pe care le deţine. Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparaţia veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Preşedintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă”, scrie în comunicat.

IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul a fost achitat, printr-o sentinţă definitivă, în dosarul Nazarcea

„Arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care IPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane. În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară ‘ştirea’, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei; Finanţarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri ‘aproape în totalitate de la Guvern’ cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, potrivit sursei citate.

„IPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul Nazarcea, împreună cu toţi ceilalţi acuzaţi de presupuse fraude cu fonduri europene. Considerăm tendenţioasă pomenirea numelui Arhiepiscopului Tomisului în articole care dezbat metode de fraudare a acestor bani, câtă vreme s-a demonstrat nevinovăţia IPS Teodosie”, se mai spune în comunicat.

Potrivit acestuia, IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un ”vot al sărăciei”, adică al ”lipsirii de bunăvoie de proprietăţi”.

„Ca atare, el nu poate deţine averi personale, aşa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41: Nu este îngăduit stareţului şi niciunui monah să posede bunuri personale ca: maşini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.. Aşadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”, este o altă precizare.

IPS Teodosie nu îi poate mulţumi pe toţi

În comunicat se menţionează, totodată, că prin activitatea sa din timpul pandemiei, IPS Teodosie nu îi poate mulţumi pe toţi.

„Înţelegem că activitatea recentă, din pandemie, a Arhiepiscopului Tomisului poate să producă neplăceri unora. Nu pot fi mulţumiţi toţi. Dar considerăm că este total deplasat ca unii jurnalişti să apeleze la vechi metode comuniste de arătare cu degetul la gazeta de perete, pentru a arunca o umbră asupra persoanei sau activităţii IPS Teodosie. Motiv pentru care am făcut aceste precizări. Vă mulţumim şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să dea tuturor un Post Mare binecuvântat şi liniştit”, se mai spune în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.