Evenimentul Zilei > Actualitate > ÎPS Teodosie, după ce a fost reclamat la CNCD: Fără femei ar lipsi noblețea, frumusețea, gingășia, dragostea jertfelnică
ÎPS Teodosie, după ce a fost reclamat la CNCD: Fără femei ar lipsi noblețea, frumusețea, gingășia, dragostea jertfelnică

ÎPS Teodosie, după ce a fost reclamat la CNCD: Fără femei ar lipsi noblețea, frumusețea, gingășia, dragostea jertfelnică

Înaltul prelat a devenit cunoscut pentru scandalurile pe care le declanșează regulat sau luările de poziție mai mult sau mai puțin ortodoxe.

Asociaţia VeDem Just a sesizat, sâmbătă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu, joia trecută, cu privire la femei.

Predica ce contracarează scandalul creat de declarațiile ÎPS Teodosie

În replică, Radio Dobrogea, principalul canal de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, a publicat duminică, pe YouTube, o predică în care ÎPS Teodosie vorbește despre ”capacitatea de jertfă” a femeilor, despre ”noblețea, frumusețea și gingășia” acestora și în care aduce cuvinte de laudă ”călugărițelor, mamelor, învățătoarelor și profesoarelor”.

Duminică, Arhiescopia Tomisului a transmis poziția sa oficială.

„Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, după cum urmează:

  1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

Arhiescopia Tomisului: ÎPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a BOR

  1. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune; „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” Aceasta este o CONSTATARE a Sf. Pavel și nu o ACUZĂ la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii.
  2. Conform celor de mai sus, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii.

În concluzie, ÎPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române. Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române”, precizează Arhiepiscopia Tomisului.

ÎPS Teodosie a fost întrebat joi, în cadrul emisiunii ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, precum bărbatul. Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii. Acesta a declarat că ”femeia a început păcatul” și că din această cauză ”naște în dureri”.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: