Ipoteza siluriană. A existat o civilizație avansată înaintea oamenilor?
- Iulia Moise
- 16 octombrie 2024, 23:54
Ipoteza siluriană este experimentul prin care presupunem posibilitățile ca o civilizație să fi existat înainte de apariția noastră. Acest experiment mental și concluziile sale au fost descrise de autorii săi, Adam Frank și Gavin Schmidt, într-un articol publicat în revista International Journal of Astrobiology.
Ce presupune ipoteza siluriană?
Ipoteza se naște dintr-o întrebare. Cum știm cu adevărat că nu au existat civilizații anterioare pe planeta noastră care au apărut și au dispărut cu mult înainte de apariția oamenilor? Cercetătorii Adam Frank de la Universitatea din Rochester și Gavin Schmidt de la Institutul Goddard de Studii Spațiale al NASA au început experimentul lor mental pornind de la această întrebare.
„Nu am văzut nicio dovadă a unei alte civilizații industriale”, comentează Frank. „Dar, atunci când privim trecutul profund în mod corect, apare un nou set de întrebări despre civilizații și planetă: Ce urme geologice lasă civilizațiile?” Este posibil să detectăm o civilizație industrială în registrul geologic odată ce dispare de pe fața planetei sale gazdă? „Aceste întrebări ne fac să ne gândim la viitor și la trecut într-un mod foarte diferit, inclusiv cum orice civilizație la scară planetară ar putea să apară și să cadă.”
„Amprentele digitale geologice”, o dovadă a civilizației
Am putea specula că e posibil ca alte civilizații, anterioare umanității, să fi dispărut complet și că relicvele lor să fi fost îngropate sub picioarele noastre timp de sute de ani.
Cercetătorii au considerat să definească o civilizație prin utilizarea sa de energie. Oamenii au început să ardă combustibili fosili acum mai bine de 300 de ani, marcând începutul industrializării, de exemplu. Este o modalitate de a lăsa o amprentă geologică pe planetă. Ar fi, de asemenea, încălzirea globală, din cauza eliberării de dioxid de carbon și a perturbărilor ciclului azotului cauzate de îngrășăminte, agricultura, printr-o creștere mare a ratelor de eroziune și sedimentare; plasticurile, contaminanți sintetici care vor fi detectabili geochimic timp de milioane de ani sau un război nuclear, dacă ar avea loc, care ar lăsa în urmă izotopi radioactivi neobișnuiți.
Ambii oameni de știință se grăbesc să explice că, de fapt, nu cred în ipoteză. Nu există cea mai mică dovadă în acest sens. Dar, după cum spun ei, „nu poți ști până nu te uiți, și nu te poți uita până nu știi ce să cauți”.
Ipoteza siluriană în science fiction
Ca o curiozitate, nu este o coincidență că în seria de lung metraj de science fiction „Doctor Who” apare o specie extraterestră numită Silurians: reptile umanoide avansate tehnologic care au trăit cu mult înaintea oamenilor, ascunzându-se și fiind practic necunoscute până când extraterestrul nostru călător în timp preferat a apărut în cabina sa telefonică. Această civilizație preumană ar fi fost trezită de teste nucleare după 400 de milioane de ani de hibernare.
Dacă universul este atât de vast, cu atât de multe planete locuibile, de ce nu am găsit niciun indiciu de viață inteligentă? Această întrebare ne conduce direct la fizicianul italian Enrico Fermi și la paradoxul lui Fermi, despre care v-am vorbit pe larg anterior.
De la publicarea ipotezei siluriene, autorii au atras, așa cum era de așteptat, atât excentrici, cât și academicieni. În același mod, ca și cu paradoxul lui Fermi, ipoteza este de asemenea legată de celebra ecuație Drake, folosită pentru a calcula numărul de civilizații active din galaxia Calea Lactee, conform muyinteresante.com.
Nu există dovezi de civilizații avansate pe exoplanete
În plus de a fi o ipoteză interesantă pentru a reflecta, încercarea de a răspunde la întrebare ar putea, de asemenea, să ne ajute să căutăm semne de civilizații avansate pe exoplanete. Este plauzibil să ne gândim că cu cât durează mai mult civilizația umană, cu atât mai mare va fi semnalul pe care ne-am aștepta să-l găsim în registrul geologic, dar dacă acea civilizație durează suficient, se subînțelege că practicile sale vor fi foarte durabile și, prin urmare, amprenta pe restul planetei va fi mai mică.
„Dacă o civilizație poate găsi o modalitate mai durabilă de a produce energie fără a dăuna planetei sale gazdă, va lăsa mai puține dovezi că a fost acolo.” Vrei să ai o civilizație bună la scară largă care să facă lucruri minunate, dar care să nu împingă planeta spre domenii care să fie periculoase pentru ea însăși, civilizația. Trebuie să găsim o modalitate de a produce și folosi energie care să nu ne pună în pericol”, concluzionează Frank.