A fost descoperită o nouă planetă. Oamenii de știință spun că ar putea susține viața
- Tanase Georgiana
- 6 octombrie 2024, 17:44
Ascunsă la doar șase ani-lumină de sistemul nostru solar, s-a descoperit o planetă care orbitează cea mai apropiată stea de Pământ. Lumea, numită Barnard b, ar avea aproximativ jumătate din masa planetei Venus. Și are o orbită atât de strânsă încât anul său durează doar trei zile terestre.
Este prima descoperită în jurul stelei pitice roșii Barnard's Star, potrivit unui studiu publicat în revista Astronomy and Astrophysics.
În timp ce cele trei stele din sistemul stelar triplu Alpha Centauri sunt de fapt mai apropiate, la doar patru ani lumină distanță, Steaua lui Barnard este cea mai apropiată stea singuratică de soarele nostru. Steaua poartă numele astronomului american Edward Emerson Barnard. Care a măsurat mișcarea sa în raport cu Soarele în 1916.
Observarea exoplanetei
Exoplaneta a fost observată de astronomi cu ajutorul Very Large Telescope al Observatorului European Sudic în deșertul Atacama din Chile.
„Am detectat o planetă subpământeană cu o masă de aproximativ jumătate din masa planetei Venus sau de aproximativ trei mase din masa planetei Marte, pe o orbită de 3,15 zile. Astfel încât anul pe această planetă durează aproximativ doar 3 zile”, a declarat autorul lucrării și astrofizicianul Jonay González Hernández de la Instituto de Astrofísica de Canarias, Spania.
„Steaua lui Barnard este o stea rece (roșie) izolată în al doilea sistem stelar cel mai apropiat de Soarele nostru. După sistemul stelar alfa Centauri”, a mai adăugat el.
Patru ani de observații
Găsirea lumii a necesitat mai mult de patru ani de observații, a explicat González Hernández. „Ne-a luat destul de mult timp să detectăm această mică planetă. Deoarece semnalul planetei este destul de slab și foarte dificil de detectat”, a mai explicat el.
Astronomii au suspectat de mult timp că Steaua lui Barnard ar putea avea planete. Așa că s-au concentrat asupra zonei locuibile din jurul stelei.
Aceasta este regiunea din jurul unei stele în care condițiile sunt „potrivite” pentru existența apei lichide la suprafața unei planete. De aici și numele său: zona Goldilocks. Zona prezintă un interes deosebit deoarece planetele de acolo, cu condițiile atmosferice adecvate, ar putea găzdui viața.
O lume prea fierbinte
Din păcate, deoarece Barnard b orbitează în jurul stelei sale de douăzeci de ori mai aproape decât Mercur orbitează în jurul soarelui nostru, lumea nou descoperită este pur și simplu prea fierbinte pentru viață așa cum o știm noi.
„Barnard b este una dintre exoplanetele cu cea mai mică masă cunoscută. Și una dintre puținele cunoscute cu o masă mai mică decât cea a Pământului. Dar planeta este prea aproape de steaua gazdă, mai aproape decât zona locuibilă”, a declarat González Hernández într-o declarație.
„Chiar dacă steaua este cu aproximativ 2500 de grade mai rece decât Soarele nostru, acolo este prea cald pentru a menține apă lichidă la suprafață”.
Detectarea planetei
Planeta a fost detectată cu ajutorul unui instrument special numit ESPRESSO. Care poate măsura micile oscilații pe care le fac stelele din cauza atracției gravitaționale a planetelor care orbitează în jurul lor.
Cercetătorii cred că ar putea exista mai multe planete care orbitează în jurul stelei Barnard. Și speră să examineze sistemul solar în continuare pentru a le zări.
„Există câteva candidate suplimentare pe care le-am identificat în noile date obținute cu instrumentul ESPRESSO și care necesită încă mai multe observații pentru a fi confirmate. Să vedem ce se va întâmpla în următorii ani”, a declarat González Hernández.
„Aceste semnale indică încă trei planete care sunt, de asemenea, mai puțin masive decât Pământul. Toate sunt mai aproape de zona locuibilă”.
Încântarea cercetătorilor
Indiferent dacă există într-adevăr mai multe planete în jurul stelei lui Barnard, cercetătorii sunt încântați că au descoperit o nouă exoplanetă atât de aproape de planeta noastră. Până în prezent, doar cele două planete din jurul Proxima Centauri sunt mai apropiate de Pământ. Deoarece nu au fost detectate planete în jurul Alpha Centauri A sau B.
„Dar descoperirea acestei planete, împreună cu alte descoperiri anterioare, cum ar fi Proxima b și d, arată că curtea noastră cosmică este plină de planete cu masă mică”, a declarat Alejandro Suárez Mascareño, cercetător tot la Instituto de Astrofísica de Canarias și coautor al studiului, informează newsweek.com