IPJ Maramureș cere schimbarea testelor antidrog AquilaScan. Rezultate fals pozitive pentru jumătate dintre șoferii testați
- Andra Puiu
- 22 februarie 2023, 12:18
Există mai multe teste antidrog care au dat rezultate false în cazul a jumătate dintre șoferii testați. Poliția rutieră trage un semnal de alarmă și cere ca testele AquilaScan să fie înlocuite pentru ca toți conducătorii auto care s-au urcat la volan sub influența subtanțelor interzise să fie pedepsiți.
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Maramureș a transmis că aproximativ jumătate dintre șoferii testați cu aparatele antidrog AquilaScan WDTP-10 au avut rezultate false. Instituția a cerut ca aceste dispozitive să fie schimbate cu alte teste certificate pentru că rata de fals-pozitiv este extrem de mare pe întreaga rază a județului.
Polițiștii din Maramureș au desfășurat, în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, mai multe acțiuni care au avut drept scop depistarea tuturor șoferilor care s-au urcat la volan sub influența unor subtanțe psihoactive. Oamenii legii au depistat 17 conducători auto care au ieșit pozitivi la testatele efectuate pentru determinarea prezenței subtanțelor interzise în salivă cu aparatele de tipul AquilaScan WDTP-10, au transmis reprezentanții instituției.
Câte rezultate false au fost înregistrate în urma controalelor
Ulterior, șoferii au făcut mai multe teste de sânge și urină pentru a demonstra că nu au consumat droguri. În cazul a opt conducători auto s-a demonstrat că rezultatele în urma testelor AquilaScan WDTP-10 au fost false. Această situație a fost semnalată de oamenii Serviciului Logistic al IPJ Maramureș, dar și Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.
„Sa solicitat înlocuirea sistemului AquilaScan WDTP-10 cu un alt mijloc tehnic certificat care să furnizeze o analiză mult mai precisă a mostrelor de salivă”, a transmis Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș. Polițiștii rutieri vor folosi aparatul Drager DugTest 5000 în timpul tuturor acțiunilor privind depistarea conducătorilor auto care se află sub influența unor substanțe psihoactive până când situația va fi clarificată. Oamenii legii vor putea utiliza și testele rapide pentru determinarea prezenţei substanţelor interzise în salivă. Aceste teste au un grad de precizie mult mai ridicat.
Un taximetrist din Maramureș, în vârstă de 38 de ani, a fost prins, în urmă cu trei săptămâni, drogat la volan. Polițiștii l-au oprit pentru un control de rutină, iar la testarea cu aparatul alcooltest rezultatul a fost negativ. În ceea ce privește testul pentru subtanțe psihoactive, rezultatul testului a arătat că taximetristul consumase șapte substanțe interzise.