Evenimentul Zilei > Politica > Cum FUGE președintele Klaus Iohannis de tinerii UNIONIȘTI basarabeni
Cum FUGE președintele Klaus Iohannis de tinerii UNIONIȘTI basarabeni

Cum FUGE președintele Klaus Iohannis de tinerii UNIONIȘTI basarabeni

Deși președintele Klaus Iohannis pozează, oficial, într-un promotor al Unirii Republicii Moldova cu România, șeful statului a făcut tot posibilul pentru a evita întâlnirea cu miile de studenți basarabeni care au manifestat sâmbătă și duminică, la București, susținând dezideratul unionist.

Concret, deși a revenit vineri de la Bruxelles, unde a participat la lucrările Consiliului European, Iohannis a ales să rămână la Sibiu, sâmbătă și duminică, dornic să evite orice tip de contact cu liderii unioniștilor moldoveni.

Refuzarea tinerilor basarabeni

Nu este pentru prima oară când președintele Klaus Iohannis refuză orice întrevedere cu unioniștii basarabeni. În iunie 2015, când tinerii moldoveni i-au solicitat o întrevedere, pentru a discuta despre dezideratul Unirii, șeful statului le-a răspuns, succint și instituțional, că nu poate să-i primească, întrucât s-ar fi aflat într-o deplasare externă. În realitate însă, la ora la care unioniștii îl rugau să le acorde o întâlnire, Klaus Iohannis se afla în țară, doar că la Sibiu, nu în Capitală.

Escală pentru a scăpa de unioniști!

De fapt, în iunie 2015, a fost pentru prima oară când aeronava prezidențială a plecat de la București și a făcut escală la Sibiu, pentru ca șeful statului să plece în vizită oficială în Spania. Presa centrală l-a acuzat pe președintele Iohannis că a ales calea plecării din București tocmai pentru a evita o întâlnire cu tinerii unioniști. De asemenea, o serie de analiști au susținut că șeful statului nu ar fi vrut să provoace Rusia, arătând deschidere diplomatică pentru promotorii dezideratului unionist.

Iohannis vrea îmbunătățirea relației cu Basarabia

Facem precizarea că, pe 27 septembrie, cu prilejul ultimei ședințe a CSAT, șeful statului a decis realizarea unei strategii pe termen mediu și lung pentru îmbunătățirea relației cu Republica Moldova.