Investiții masive din fonduri europene în județul Alba, de la intrarea în UE
- Iulia Moraru
- 9 noiembrie 2023, 23:47
Începând cu aderarea României la Uniunea Europeană, județul Alba a fost capabil să atragă proiecte de amploare folosind fondurile europene, potrivit declarațiilor directorului Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Crețu.
Simion Crețu a subliniat că în ultimii 15 ani, județul Alba a atras resurse semnificative pentru dezvoltare prin implementarea a 4.345 de proiecte finanțate din fonduri europene. Toate cu o valoare totală de peste șase miliarde de euro.
Aceste investiții au contribuit la dezvoltarea durabilă a județului Alba. Mai mult, au generat efecte pozitive în cadrul economiei regionale, cu impact vizibil asupra comunității locale.
S-au derulat 190 de proiecte din fonduri europene în județul Alba
Directorul ADR a ilustrat situația cu ajutorul Programului Operațional Regional 2014-2020. A menționat că, în ultimii opt ani, județul Alba a fost beneficiarul a 190 de proiecte. Dintre acestea, 98 au fost inițiate de mediul de afaceri, cu o valoare totală de peste 310 milioane euro.
„Peste 70% din aceste proiecte sunt finalizate sau se vor finaliza în acest an, încă aproximativ 20% urmând a se încheia până la sfârşitul anului 2024. O parte dintre proiecte vor fi etapizate, respectiv vor intra la finanţare în perioada 2021-2027”, a completat directorul general al ADR Centru.
Potrivit lui Simion Crețu, rețeaua rutieră a județului Alba s-a extins cu 435 de kilometri între 2007 și 2023. De asemenea, ponderea drumurilor județene modernizate a crescut cu 70%.
În următorii ani, se vor aloca peste 80 de milioane de euro pentru reabilitarea a peste 100 de kilometri de drumuri județene, în special în zona montană.
În ceea ce privește investițiile în domeniul sănătății, în județul Alba s-au alocat aproape 33 de milioane de euro în ultimii ani.
Șapte milioane de euro investiți în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Cea mai semnificativă investiție a fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Aici au fost alocate peste șapte milioane de euro.
În anii următori, se vor adăuga lucrări pentru construcția unor secții noi și moderne de Oncologie și Cardiologie intervențională. De asemenea, investiții în domeniul medical au fost realizate și la spitalele din Blaj, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Zlatna și Abrud.
În ultimele trei decenii, județul Alba a atras investiții în valoare de peste două miliarde de euro.
Cea mai mare preponderență a fost în zonele urbane precum Sebeș, Blaj, Cugir și Alba Iulia, dar și în comunități rurale, cum ar fi Ciugud, Galda de Jos și Decea.
Investițiile din fonduri europene au crescut numărul locurilor de muncă din județul Alba
„Aceste investiţii au dus la creşterea numărului de salariaţi din judeţul nostru la aproape 100.000 de persoane, fiind acum mai mulţi angajaţi decât în anii 2000. Concomitent, numărul de şomeri înregistraţi la sfârşitul anului 2022 a scăzut la jumătate faţă de anul 2007. În timp ce rata şomajului a scăzut de 4 ori.
Pentru toţi salariaţii, valoarea câştigului salarial mediu a crescut constant. Venitul mediu net depăşind în prezent 800 de euro, iar creşterea veniturilor a dus automat şi la creşterea numărului de locuinţe nou construite, în 2022 acesta fiind de 859, dublu faţă de anul 2007”, a mai spus reprezentantul ADR Centru, cu sediul în Alba Iulia.
Ca urmare a investițiilor atât publice, cât și private, valoarea PIB-ului per locuitor din județul Alba a înregistrat o creștere semnificativă. A ajuns astfel la 71.550 de lei.
Acest fapt a dus la clasarea județului pe locul nouă la nivel național. De asemenea, conform acestor date, numărul companiilor active în județ a depășit anul precedent pragul de 10.500 de agenți economici.
S-a înregistrat, prin urmare, o creștere de 35% față de acum două decenii.