România va produce componente de înaltă tehnologie. Investiție de milioane de euro

România va produce componente de înaltă tehnologie. Investiție de milioane de euro Productie VAT Sursa foto: Facebook

Invetiție de milioane de euro, realizată de un grup elvețian, într-o nouă unitate de producție, în România. Viitoarea fabrică va fi gata în anul 2026, conform estimărilor făcute de investitori.

VAT România este parte a grupului elvețian producător și furnizor de valve de vid. Compania a demarat construcția viitoarei unități de producție în VGP Park Arad. Locația a fost aleasă datorită vecinătății cu Autostrada A1 și alte rute de transport rutier de importanță europeană.

Investiție elvețiană la Arad

Proiectul viitoarei unități de producție răspunde tuturor estimărilor de dezvoltare pe termen mediu și lung. Viitoarea investiție în componente de tehnologie este planificată pentru a permite diversificarea producției în funcție de cererea pieței dar și de complexitatea tehnică a portofoliului de componente din industria de semiconductori.

Suprafața pe care va fi construită viitoarea fabrică măsoară în jur de 21.000 de metri pătrați. Aici vor fi construite și amenajate spații de producție, birouri și facilități pentru angajați. Clădirea va funcționa conform standardelor de sustenabilitate BREEAM (Metodologia de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru Clădiri). Viitoarea investiție va avea ca obiectiv nivelul de certificare Excelent.

Conform planurilor de construcție viitoarea fabrică VAT va deveni complet operațională la începutul anului 2026. Viitoarea investiție va fi a treia unitate de producție principală, la nivel global, pentru VAT, alături de sediul central din Elveția și unitatea din Malaysia.

Lansare proiect VAT

Lansare proiect VAT Sursa foto: VAT

Eveniment pentru lansarea construcției

Noua investiție a fost prezentată în cadrul unui eveniment la care au participat mai mulți reprezentanți din conducerea Grupului VGP, dezvoltatorul proiectului. Este vorba despre Jan Van Geet, CEO al Grupului VGP, Dana Bordei, Manager Comercial pe țară VGP, Tomas Van Geet, Director Comercial Global VGP și Rolf Carls, CTO.

De asemenea, a fost prezent Urs Gantner, CEO al Grupului VAT, Thomas Berden, COO al Grupului VAT, și Alin Crețu, Director General VAT România. Cu acest prilej, a prezentat viitoarea investiție a VAT și s-a arătat încântat de locația aleasă pentru dezvoltarea proiectului. El a precizat că, pornind de aici, pot fi propuse numeroase idei legate de dezvoltarea grupului elvețian în România.

Director General VAT România, Alin Crețu, a evaluat proiectul ca un punct de reper important pentru dezvoltarea ulterioară a grupului elvețian în România.

„Un factor cheie al succesului acestui proiect este parteneriatul nostru excelent cu VGP și ICCO, care au colaborat îndeaproape cu noi pentru a contura acest proiect și pentru a-l dezvolta într-o fabrică a viitorului din punct de vedere al capacităților tehnice și al operațiunilor durabile”, a declarat Alin Crețu.

Proiect VAT

Proiect VAT Sursa Foto: VAT Romania

Viitoarea investiție, importantă pentru economia României

Proiectul dezvoltat de VAT România va crea numeroase oportunități de angajare în mai multe domenii de competență. Prin noua investiție vor fi create locuri de muncă în domenii precum inginerie mecanică, automatizare, strunjire și frezare CNC, precum și în funcții de suport. În cadrul fabricii vor funcționa departamente de inginerie, IT și alte funcții ce depășesc sfera „proprie” a producției.

Grupul elvețian VAT este principalul furnizor global de valve de vid de înaltă calitate necesare în industria cipurilor. Grupul operează în două segmente, Valve și Servicii Globale.

Segmentul Valve prouce și furnizează valve de vid pentru industriile de semiconductori, display-uri, fotovoltaice și acoperiri în vid, precum și pentru sectorul industrial și de cercetare. Serviciile Globale oferă suport specializat clienților și pune la dispoziție piese de schimb originale, reparații și modernizări.

În 2023, VAT a raportat vânzări nete de 885 milioane franci elvețieni. Compania are aproximativ 2.700 de angajați la nivel global, având reprezentanți în 29 de țări. Există trei unități de producție în Elveția, Malaezia și România.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News