Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft

Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Microsoft a dezvolat o tehnologie de inteligență artificială (AI) care va transforma profilul unei fețe și un eșantion de voce într-un videoclip ultrarealist al unei „fețe care vorbește”. Practic, orice fotografie va putea fi transformată în videoclip.

Microsoft a dezvoltat o nouă tehnologie de AI

„Scopul nu este de a crea conținut menit să inducă în eroare sau să înșele”, precizează compania, care recunoaște însă că, la fel ca „alte tehnici de generare de conținut, ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a se da drept o ființă umană”.

Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative, care facilitează producerea cu ușurință a tuturor tipurilor de conținut (text, imagini, sunet etc.) a stârnit o mulțime de controverse.

Inteligența artificială

Inteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Cercetările noastre se concentrează asupra (...) avatarurilor virtuale, în vederea unor aplicații pozitive”, ne asigură Microsoft. „Ne opunem oricărui comportament care vizează crearea de conținut înșelător sau dăunător din partea unor persoane reale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma IT încă face verificări

Firma IT, principalul investitor în OpenAI (ChatGPT), nu dorește să pună la dispoziție noul instrument sau să furnizeze informații tehnice „până când nu vom fi siguri că tehnologia va fi utilizată în mod responsabil și în conformitate cu reglementările aplicabile”.

inteligenta artificiala

Sursa foto Arhiva EVZ

Cum funcționează progamul VASA-1

Programul se numește VASA-1 și poate conversi o simplă fotografie portret într-un videoclip în care chipul prinde viață și vorbește.

În exemplele postate online - previzualizări bazate pe imagini ale unor personaje virtuale - mișcările buzelor sunt sincronizate, trăsăturile feței sunt convingătoare. Doar mișcările capului sunt puțin mai în reluare.

Și alte companii lucrează la această tehnologie, printre care Runway, unul dintre specialiștii în inteligență artificială generativă pentru video. Cercetătorii de la Google au creat, de asemenea, un model de inteligență artificială, Vlogger, care poate genera videoclipuri realiste cu capete vorbitoare, potrivit Hotnews.

Recent, Microsoft a lansat și un nou instrument de moderare bazat pe inteligență artificială pentru a combate „conținutul dăunător și inadecvat”.