Inteligența artificială poate ajuta medicii să detecteze markerii genetici de cancer

Inteligența artificială poate ajuta medicii să detecteze markerii genetici de cancerSursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii au demonstrat că markerii genetici prezic probabilitatea unei persoane de a dezvolta diferite tipuri de cancer. Aceștia consideră că noile instrumente de inteligență artificială ar putea ajuta medicii să detecteze mai rapid acești indicatori.

O echipă de neurochirurgi și ingineri de la Universitatea din Michigan a anunțat că noul lor instrument de diagnosticare bazat pe inteligență artificială este capabil să identifice mutațiile genetice ale tumorilor cerebrale în timpul unei intervenții chirurgicale în doar 90 de secunde.

Cercetătorii au analizat mostre de tumoră de la peste 150 de pacienți care aveau gliom difuz, o tumoare canceroasă care își are originea în creier sau în măduva spinării. S-a spus că noul sistem identifică markeri genetici corespunzători pentru gliomul difuz, cu o acuratețe de peste 90%.

„Acest instrument bazat pe inteligență artificială are potențialul de a îmbunătăți accesul și viteza de diagnosticare și îngrijire a pacienților cu tumori cerebrale mortale”, a spus dr. Todd Hollon, neurochirurg la Universitatea din Michigan Health. Sistemul DeepGlioma folosește imagistica optică pentru a capta imagini în timp real ale țesutului tumorii cerebrale.

„Timpul mediu de supraviețuire pentru pacienții cu glioame difuze maligne este de numai 18 luni”. „Progresul în tratamentul celor mai mortale tumori cerebrale a fost limitat în ultimele decenii, deoarece a fost greu de identificat pacienții care ar beneficia de pe urma terapiilor direcționate”, a declarat Daniel Orringer.

Tratament mai rapid

Mai puțin de 10% dintre pacienții cu tumori la nivelul creierului sau măduvei spinării sunt înscriși în studii clinice pentru noi medicamente. Cercetătorii speră că, prin identificarea mai rapidă a datelor genomice în tumorile canceroase, testul DeepGlioma ar putea ajuta mai mulți pacienți să ajungă mai repede la studiile clinice.

Dr. Hollon a spus că speră că noua tehnologie va avea ca rezultat un diagnostic și un tratament mai rapid, deoarece testele moleculare - atunci când sunt disponibile - durează de obicei zile sau săptămâni pentru a obține rezultate. „Cu ajutorul inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate, medicii pot analiza cantități mari de date genomice și alte date medicale pentru a identifica aceste mutații și pentru a selecta planuri de tratament personalizate”, a spus Dr. Dung Trinh.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) definește „medicina” ca „o abordare inovatoare pentru a personaliza prevenirea și tratamentul bolilor care ia în considerare diferențele dintre genele, mediile și stilurile de viață ale oamenilor, cu scopul de a „ținti tratamentele potrivite către pacienți la momentul potrivit”, potrivit Fox News.

Ne puteți urmări și pe Google News