Băncile centrale, afectate de inteligența artificială. Oamenii nu trebuie înlocuiți cu tehnologia
- Emma Cristescu
- 26 iunie 2024, 15:45
Inteligența artificială ar putea afecta angajații băncilor centrale. Băncile centrale ar trebui să profite de avantajele inteligenţei artificiale (AI), dar că nu accepte ca tehnologia să înlocuiască oamenii se arată într-un raport publicat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cea mai veche instituţie financiară internaţională.
Inteligența artificială ar putea afecta băncile centrale
Banca Reglementelor Internaţionale consideră că autorităţile nu trebuie să ignore puterea inteligenţei artificiale de monitorizare a datelor în timp real, pentru „a intensifica” capacităţile lor de previziune a evoluţiei inflaţiei.
Aceste capacităţi nu au funcţionat foarte bine în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina, când Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte mari bănci centrale nu au înțeles amploarea creşterii inflaţiei globale.
Noile modele alte inteligenței artificiale ar trebui să reducă riscul repetării situaţiei. Cu toate acestea, un oficial din cadrul Bis a spus că tehnologia nu ar trebui să înlocuiască angajații în cazul stabilirii ratei dobânzilor, susţine Cecilia Skingsley, oficial de top în cadrul BIS. Fostul guvernator de la Banca Centrală a Suediei a spus că nu poate vedea un viitor în care tehnologia să stabilească ratele dobânzilor și că este o plăcere să tragi oamenii la răspundere, nu roboții.
Tehnologia nu ar trebui să înlocuiască oamenii
„Ne place să tragem oamenii la răspundere. Într-adevăr nu pot vedea un viitor în care AI va stabili ratele dobânzilor”, a explicat fostul guvernator de la Banca Centrală a Suediei, referindu-se la rolul crucial pentru societate al dobânzilor.
În prezent, BIS are opt proiecte care implică AI. Autorităţile nu ar trebui să se gândeaască la tehnologie ca la „ceva magic”, dar trebuie să fie conștiente că „inteligenţa artificială poate găsi acul în carul cu fân şi poate scoate în evidenţă vulnerabilităţile sistemului financiar”, a declarat Hyun Song Shin, consilier economic în cadrul BIS.
Inteligența artificială vine cu multe riscuri
Tehnologia poate modifica radical piaţa forţei de muncă, afectând productivitatea şi creşterea economiei. Adoptarea AI pe scară largă ar putea determina firmele să-şi ajusteze preţurile mai rapid și să dea afară mulți angajați.
BIS a avertizat asupra riscurilor folosirii AI, cum ar fi noi tipuri de atacuri cibernetice și amplificarea celor existente. Băncile centrale trebuie să se gândească foarte bine la ce va urma, potrivit Agerpress.