Înghețata din plastic. Primul aliment realizat din deșeuri

Înghețată. Sursa foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

A fost creată îngheța din plastic, cu aromă de vanilie. Este primul aliment de acest gen din lume, însă momentan nu este comestibilă. Produsul a fost creat de o artistă, deranjată de cantitatea mare de deșeuri din plastic, care poluează mediul.

A apărut prima înghețată din plastic, făcută din deșeuri. Este ideea unei artiste, deranjată de cantitățile mari de plastic care poluează oceanele planetei. Înghețata are un aspect practic și o aromă de vanilie, însă nu este comestibilă.

Artista Eleoanora Ortolani a folosit la crearea acestei înghețate un proces de prelucrare a plasticului dezvoltat de cercetătorii de la Edinburgh. Bacteriile și enzimele transformă polietilena în vanilină. Acest compus organic dă aroma vaniliei din înghețata adevărată.

Înghețata din plastic nu este momentan comestibilă însă, în viitor, plasticul reciclat ar putea deveni un compus sigur în alimentația umană.

Opera sa este expusă într-o galerie de artă, numită „Guilty Flavors” și poate fi admirată de publicul larg.

„Astăzi avem instrumentele necesare pentru a regândi sistemul alimentar în care trăim. Acest proiect a pornit de la o frustrare foarte mare legată de modul în care sistemul de reciclare a plasticului nu poate ține pasul și, de asemenea, de faptul că, în ciuda tuturor informațiilor din jurul plasticului, producția de plastic nu scade”, a spus Eleoanora Ortolani.

Sursa foto: captură video Youtube

Înghețata din plastic ar putea schimba viitorul

Produsul nu a primit încă autorizația pentru a fi consumat de oameni. Înghețata trebuie să treacă prin procesele de reglementare și standardizare alimentară, ca orice ingredient sau produs destinat consumului uman.

Există îngrijorări cu privire la poluarea cu plastic a mediului înconjurător. Reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spun că doar 9% din deșeurile din plastic sunt naturale. Acest factor, dar și prețul mare al vaniliei naturale, ar putea duce la schimbări majore în ceea ce privește alimentația. Exploatarea aromei de vanilie din plastic ar putea oferi un produs mai ieftin și ar putea reduce deșeurile în viitor.

Dr. Joanna Sadler este un biotehnolog de la Universitatea din Edinburgh, care a furnizat gândacii special concepuți pentru proiectul lui Ortolani. Ea spune că acest proiect este unul revoluționar și se poate merge cu el mult mai departe. Din plastic nu se poate face doar înghețată de vanilie, ci multe alte produse alimentare. Biotehnologul a ținut să precizeze că produse precum înghețata din plastic nu vor ajunge prea curând pe rafturile supermarketurilor.

Joanna Sadler spune că astfel de proiecte sunt foarte criticate și a primit mesaje de la cetățeni care îi spuneau să este iresponsabil să încurajezi oamenii să mănânce plastic. Din punctul său de vedere, este doar o concepție greșită pentru că la finalul procesului nu mai vorbim despre plastic, potrivit yahoo.com.