Evenimentul Zilei > Politica > Informație bombă! Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu schimbarea celor care îi anchetează matrapazlâcurile cu fonduri europene
Informație bombă! Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu schimbarea celor care îi anchetează matrapazlâcurile cu fonduri europene

Informație bombă! Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu schimbarea celor care îi anchetează matrapazlâcurile cu fonduri europene

Vicepremierul Dan Barna, ar fi cerut, înainte de ieșirea USR PLUS de la guvernare, schimbarea conducerii DLAF. Solicitarea vine în contextul în care Barna este vizat de mai multe investigații ale acestei instituții. Evenimentul ZIlei îi solicită premierului Florin Cîțu să spună dacă informațiile sunt adevărate.

Liderul USR PLUS și premierul Florin Cîțu ar fi avut o discuție pe acest subiect înainte ca miniștrii USR să demisioneze și să iasă de la guvernare. Dan Barna ar fi solicitat schimbarea conducerii DLAF, care verifică legalitatea implementării proiectelor europene în care a fost implicat.

Pe masa DLAF se află mai multe sesizări cu privire la activitatea de consultant a lui Barna, iar unele au fost transmise, deja și la DNA.

În urma discuțiilor, conform surselor Evenimentului Zilei, un proiect de act normativ prin care să fie schimbată conducerea DLAF s-ar afla în curs de elaborare la Secretariatul General al Guvernului.

În aceste condiții, pentru a pune capăt speculațiilor, Evenimentul Zilei îi cere premierului Florin Cîțu să iasă public, cu o declarație de presă, în care să confirme dacă informația este reală.

DLAF cercetează afacerile lui Barna cu fonduri europene

Proiectele europene în care a fost implicat Dan Barna și firma sa de consultanță au făcut obiectul unei analize DLAF. Considerând că există indicii suficiente pentru deschiderea unei anchete legate de o posibilă fraudă cu fonduri europene, reprezentanții instituției au sesizat DNA.

Ultima sesizare transmisă către DNA se referă la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, implementat de firma liderului USR PLUS și a soției sale. Potrivit inspectorilor DLAF, din analiza acestuia „au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului «Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural» (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie)”, se arată într-un comunicat al instituției.

Florin Citu

Replica lui Barna la anunțul DLAF

Dan Barna a reacționat, marți, după ce DLAF a trimis la DNA un nou dosar care îl privește. El susține că această nouă cercetare a fost inițiată în contextul actualei crize politice.

„Oricât se va strădui DLAF, o instituție aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activității mele pentru a plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS.

Am cerut în mod repetat, încă de acum trei ani, ca orice dosar să fie procesat și trimis la DNA astfel încât să fie lămurite toate chestiunile asupra cărora există semne de întrebare. Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns și nimic de care să mă tem. (…)

Astăzi aflu și eu din presă că DLAF a păstrat, a pus deoparte, o bucată din verificarea inițială, pentru zile negre și nevoi urgente de comunicare negativă, ca să se mai poată genera încă o știre de genul «s-a trimis la DNA ceva cu Barna». Asta se întâmpla azi când avem în linie dreaptă o moțiune care va confirma că actualul premier nu mai are susținere. Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era și ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Investigațiile DLAF au vizat mai multe proiecte

Alte două sesizări au fost transmise către DNA, în luna mai, proiectele „Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te!”. 

”1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – «Promovarea incluziunii sociale», Domeniul major de intervenție 6.1 – «Dezvoltarea economiei sociale»: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor «Punți Comunitare» (cod SMIS 56760) și «SES-am deschide-te!» (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul «Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural» (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene”, se arată în comunicatul DLAF, din luna mai.

DNA anchetează spețele în care este implicat Dan Barna

Pe 22 septembrie, DNA a anunțat că a clasat un alt dosar penal care îl vizează pe Dan Barna, dar că investighează un alt caz, referitor la activitatea sa de consultant pe fonduri europene.

„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire în solicitarea nr. 1025, respectiv sesizarea transmisă de DLAF, este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (in rem), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat″, a transmis DNA pentru Adevărul.