Inflația a atins valori record în SUA. Președintele Joe Biden: Vom trăi cu asta o vreme

Inflația a atins valori record în SUA. Președintele Joe Biden: Vom trăi cu asta o vreme sursa: arhivă EVZ

Rata inflației a ajuns la 8,6% în Statele Unite, cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani. Economia mondială este grav afectată de războiul din Ucraina. În zona euro, inflația este de peste 8%, iar în România de peste 14%.

Preşedintele Joe Biden a avertizat că inflaţia din SUA s-ar putea menține la un nivel ridicat o bună perioadă de timp, scrie Reuters.

„Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme”, a spus Joe Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democraţi în Beverly Hills.

Dacă după pandemia de coronavirus, economia părea că începe să își revină, dar odată cu invazia Rusiei în Ucraina prețurile au sărit din nou în aer. Inflația a atins în SUA cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, respectiv 8,6%. Și prețul benzinei a depășit pentru prima dată pragul psihologic de 5 dolari per galon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația Joe Biden a încercat să ia măsuri pentru reducerea prețurilor, dar acestea nu au avut efectul scontat. Președintele SUA a acuzat din nou companiile petroliere că nu vor să mărească producția pentru a obține profit.

Războiul a afectat economia mondială

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an o creştere de doar 2,9%, faţă de creșterea de 4,1% previzionată în ianuarie 2022, înainte de începerea războiului din Ucraina.

Potrivit raportului Băncii Mondiale invadarea Ucrainei de către Rusia a agravat pagubele provocate de pandemia de COVID-19 şi multe ţări se vor confrunta probabil cu recesiunea, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Inflația va afecta majoritatea țărilor, iar economia va avea de suferit în următorii ani. „În prezent, pericolul stagflaţiei este considerabil. Creşterea redusă va persista probabil pe parcursul deceniului din cauza nivelului scăzut al investiţiilor în cea mai mare parte a lumii.

În timp ce în multe ţări inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, iar aprovizionarea va creşte lent, există riscul ca inflaţia să rămână ridicată pentru o perioadă de timp mai îndelungată”, a afirmat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Inflație record

Inflația în zona euro continuă să crească, fiind înregistrat în luna mai un maxim istoric de 8,1%. Și în România inflația a atins valori record.

BNR a trebuit să revizuiască toate estimările referitoare la inflație. Ultima prognoză, făcută publică în 10 mai, arată că rata anuală a inflaţiei îşi va accentua creşterea în trimestrul II 2022 – până la 14,2% în iunie, faţă de 11,2% în proiecţia precedentă. Potrivit specialiștilor BNR, inflația urmează să descrească doar uşor în următoarele patru trimestre, ajungând la 12,5% în decembrie 2022 şi la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6% respectiv 5% prognozate anterior.

BNR estimează și că în trimestrul al doilea din 2022 se va înregistra o cvasistagnare a creşterii economice, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.