Prețurile la carburanți au explodat în SUA. A fost depășit un prag psihologic, criza e uriașă
- Simona Suciu
- 11 iunie 2022, 17:30
Pentru prima dată în istorie, prețul benzinei a depășit 5 dolari pe galon, fapt care pune o mare presiune pe administrația lui Joe Biden. Președintele a deblocat milioane de barili de petrol din rezerva strategică, dar prețurile nu au putut fi ținute sub control.
Prețul carburanților a depășit în SUA un prag psihologic, în ciuda măsuriloe luate de administrația președintelui Joe Biden. Situația este similară și în Europa.
Prețul mediu pentru benzina fără plumb a crescut la 5,004 dolari pe galon în data de 11 iunie, de la 4,986 dolari cu o zi înainte, au arătat datele AAA (American Automobile Association), scrie Antena 3.
Creșterea prețurilor la carburanți este o problemă majoră pentru președintele american și democrați, deoarece vor duce la majorări în lanț a prețurilor la majoritatea produselor. În plus, în toamnă vor avea loc alegerile de la jumătatea mandatului, iar Joe Biden își dorește ca democrații să își mențină majoritatea în congresul SUA.
Soluție temporară
La începutul lunii aprilie, Joe Biden a promis că îi va ajuta pe americani și va debloca o cantitate impresionantă de petrol din rezervele strategice.
Liderul de la Casa Albă a spus că un milion de barili de petrol vor fi injectaţi pe piaţă în fiecare zi în următoarele şase luni. În total, vor fi deblocați din rezervele strategice peste 180 de milioane de barili.
„Este vorba despre o tranziţie pe timp de război, în scopul creşterii aprovizionării cu petrol până când producţia accelerează mai târziu în cursul anului. Vom utiliza veniturile din vânzarea de petrol pentru a reaproviziona rezervele strategice. SUA este pregătită să facă faţă viitoarelor urgenţe”, a declarat Joe Biden, potrivit AFP.
Anunțul a dus la scăderea prețurilor petrolului, dar acest lucru nu a durat foarte mult.
Prețurile au sărit în aer
Prețurile au luat-o razna din nou după ce Uniunea Europeană a anunțat, la finele lunii mai, că va impune Rusiei un embargo al țițeiului. Odată cu reducerea ofertei, automat prețurile au sărit în aer.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari.
De la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este preț de peste 55%.
Producătorii vor profit
Se discută în continuare și despre o creștere semnificativă a producției de petrol pentru a ține prețurile sub control. Marii producători nu sunt însă dornici să facă acest lucru, deoarece și-ar diminua profiturile. Astfel, în luna iulie producţia de petrol va fi majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei.
Președintele american a atacat marile companii petroliere care nu se grăbesc să mărească producția. „Nicio companie americană nu trebuie să obţină profit din pandemie sau din acţiunile lui Vladimir Putin pentru a se îmbogăţi pe cheltuiala familiilor americane”, a spus Joe Biden.