Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra unei recesiuni globale: Războiul din Ucraina reprezintă un factor de risc uriaș pentru economia lumii

Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra unei recesiuni globale: Războiul din Ucraina reprezintă un factor de risc uriaș pentru economia lumiiSursa: Dreamstime.com

David Malpass, președintele Băncii Mondiale, spune că războiul din Ucraina va duce, cel mai probabil, la o recesiune economică ce va fi resimțită în state din afara zonei de conflict. Epicentrul războiului, Ucraina, reprezintă un factor de risc uriaș pentru economia lumii, dacă acest război nu va fi oprit, atrage atenția Malpass.

Miercuri, 25 mai, David Malpass, șeful Băncii Mondiale, a fost invitat la un seminar organizat de cei de la Camera de Comerţ a SUA. Acolo, Malpass a transmis faptul că efectele economice negative provocate de războiul din Ucraina se vor extinde, în viitor, și la restul statelor lumii.

Războiul din Ucraina, cauză a instabilității economice a lumii

„Acest lucru (n.r- situaţia din Ucraina) este un factor negativ uriaş. Epicentrul acestui lucru este Ucraina însăşi, dar şi în Rusia, se pare, economia se va micşora cu 15% sau mai mult. Aceasta este o situaţie negativă pentru poporul rus şi mai ales negativă pentru poporul ucrainean, desigur. Dar în viitor se răspândeşte spre exterior”, a transmis Malpass, care adaugă că „dacă ne uităm la PIB-ul global, este greu de văzut cum putem evita o recesiune chiar acum”.

Incertitudinea va caracteriza situația economică a lumii, astfel că este greu ca Banca Mondială să realizeze previziuni clare, însă există mai multe variabile care ar duce la îmbunătățirea situației economice, printre care „creşterea ofertei de furnizori de energie”, spune David Malpass.

„Evident, una dintre variabile ar fi încetarea războiului de către Rusia în Ucraina, ceea ce, desigur, ar fi un factor pozitiv, dar acum este greu de prevăzut sau de ştiut când se va întâmpla acest lucru”, transmite şeful Băncii Mondiale.

Se anunță o „furtună economică” globală

O furtună economică globală se întrevede la orizont, în timp ce scenariul recesiunii nu poate fi exclus din discuții, au concluzionat liderii politici și de afaceri reuniți în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF). Creșterile de prețuri au subminat încrederea consumatorilor și au zdruncinat piețele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.

Între timp, repercusiunile asupra piețelor petroliere și alimentare ale războiului Rusiei în Ucraina declanșat în februarie – pe care Moscova îl descrie ca fiind o „operațiune militară specială” – și blocajele generate de pandemia de coronavirus din China, fără un final clar, au agravat estimările deja sumbre.

Patru crize simultane în Europa ar putea conduce la recesiune

„Avem cel puțin patru crize, care sunt întrepătrunse. Avem o inflație ridicată, avem o criză energetică, avem sărăcie alimentară și avem și o criză climatică. Și nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar pe una dintre crize”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck, la forumul Davos.

Acesta a avertizat că, dacă niciuna dintre aceste crize nu va fi rezolvată, populația globală riscă că se confrunte cu o recesiune ale cărei efecte asupra stabilității mondiale vor fi enorme.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus perspectivele de creștere globală pentru a doua oară în acest an, citând războiul din Ucraina și indicând inflația ca fiind un „pericol clar și prezent” pentru multe țări.