Ameninţare uriaşă pentru toată Europa! Urmează o criză fără precedent: Pericolul nu mai poate fi evitat

Ameninţare uriaşă pentru toată Europa! Urmează o criză fără precedent: Pericolul nu mai poate fi evitat Economia românească a înregistrat în 2023 un avans de 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât se estima anterior. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Economia americană s-a contractat în mod neașteptat, cu o rată de 1,4% în primele trei luni din 2022, după mai bine de un an de creștere rapidă, potrivit celui mai recent raport al Biroului de Analiză Economică. Noile date alimentează îngrijorările legate de o viitoare recesiune, pe fondul presiunilor inflaționiste constante și a incertitudinilor legate de războiul din Ucraina.

Încetinirea economiei americane - primul astfel de eveniment de la recesiunea din aprilie 2020, care a avut loc în aprilie 2020 - marchează o inversare a ritmului care a urmat stimulentelor fiscale și monetare aplicate intens în urma pandemiei de coronavirus. Anul trecut, de exemplu, economia americană a crescut cu 5,7%, cel mai rapid ritm pe un an întreg din 1984.

Marile puteri ale lumii sunt amenințate de recesiune

În timp ce majoritatea economiștilor consideră în continuare că expansiunea este suficient de încurajată, în special având în vedere forța pieței muncii, temerile legate de recesiune au crescut, deoarece inflația dă puține semne de relaxare. Slăbiciunea survine pe fondul unor semne îngrijorătoare că unele dintre cele mai mari economii ale lumii, inclusiv China și Europa, se află în impas; de exemplu, Fondul Monetar Internațional a redus estimările privind creșterea economică globală chiar săptămâna trecută.

„Există cu siguranță nori la orizont”, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard și fost economist șef al FMI. „Nu puteți citi prea mult pe baza acestei cifre, dar am îngrijorări semnificative cu privire la riscul de recesiune, atât în SUA, cât și în Europa și China, posibil ca toate acestea să se consolideze reciproc, ca o furtună perfectă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Factorii care au contribuit la contractarea economiei SUA

Printre factorii care au tras în jos economia la începutul anului 2022 s-au numărat o reducere a achizițiilor de stocuri ale comercianților cu amănuntul și o diferență tot mai mare între exporturile și importurile din SUA. Deficitul comercial al țării pentru bunuri - diferența dintre produsele care intră și cele care ies - a crescut la un nivel record în martie, a raportat săptămâna aceasta Departamentul Comerțului.

În plus, multe întreprinderi au cumpărat mai puține stocuri decât ar fi făcut-o în mod normal la începutul anului 2022, deoarece aveau marfă rămasă de la sfârșitul anului trecut, când și-au făcut stocuri suplimentare de bunuri pentru a se proteja împotriva lipsurilor și întârzierilor din lanțul de aprovizionare. Această scădere a achizițiilor este probabil să tragă în jos în mod artificial cifrele PIB-ului, spun economiștii.

Ce spun economiștii despre rate și scumpiri

„Avem o economie rezistentă, dar semnele de slăbiciune încep să apară”, a declarat Diane Swonk, economist șef la Grant Thornton. „Realitatea este că majorarea ratelor și prețurile mai mari au consecințe”.

Cu toate acestea, multe părți ale economiei rămân robuste. Angajatorii au creat peste 400.000 de locuri de muncă timp de 11 luni consecutive, trimițând rata șomajului la un nou minim pandemic și aproape de un minim al mai multor decenii. Și, în ciuda costurilor mai mari, familiile și întreprinderile continuă să cheltuiască și să investească.

Chiar și așa, contracția creează noi complicații pentru administrația Joe Biden și pentru legislatorii democrați, care până acum au indicat redresarea puternică drept un semn că țara este pe drumul cel bun. Democrații din Congres s-au străduit joi să liniștească alegătorii care deja nutreau îndoieli cu privire la redresarea economică, cu doar câteva luni înainte de alegerile critice.

Joe Biden „nu este îngrijorat”

Cu toate acestea, președintele SUA a înlăturat temerile legate de o încetinire susținută a creșterii economice, spunând că „nu este îngrijorat de o recesiune”, atunci când a fost întrebat despre posibilitatea acestui scenariu. Joe Biden a atribuit citirea negativă a PIB-ului unor „factori tehnici” și a cerut Congresului să elaboreze o legislație care să sprijine industria prelucrătoare din SUA.

„Economia americană - alimentată de familiile muncitoare - continuă să fie rezistentă în fața unor provocări istorice”, a spus Joe Biden într-o conferință de presă. „Trebuie să continuăm să facem progrese - reducând costurile pentru familiile muncitoare, producând mai mult în America și creând locuri de muncă bine plătite cu care poți crește o familie din clasa de mijloc”.

Mulți republicani au intensificat atacurile la adresa lui Joe Biden și a aliaților politici, spunând că aceștia nu au reușit să anticipeze problemele care se anunță la orizont.

Republicanii acuză o inflație „dezlănțuită”

Inflația dezlănțuită strivește familiile americane care muncesc, sub supravegherea democraților”, a declarat joi liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (R-KY), în plenul Senatului. „Democrații nu mai prezidează doar la o redresare dezamăgitoare; acum au aruncat redresarea în sens invers și merg înapoi”, a spus el, potrivit The Washington Post.

Unul dintre cele mai mari puncte de presiune ale economiei este inflația. Prețurile au crescut cu 8,5% în ultimul an de zile, reprezentând provocarea definitorie pentru administrația Joe Biden și Rezerva Federală.