Război în Ucraina, ziua 109. Holera se răspândește în Mariupol, rușii vor să pună la pământ orașele din zona Donbas
- Simona Suciu
- 12 iunie 2022, 05:30
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 109-a zi. Pe lângă invazia armatei ruse țara se confruntă și cu o epidemie de holeră la Mariupol. Bombardamentele continuă în zona Donbas, iar președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia vrea să distrugă toate orașele. Un puternic incendiu a izbucnit la Severodoneţk, după ce uzina chimică a fost bombardată de ruși. Un raport al Parchetului de la Kiev arată că 278 de copii au fost uciși în război și 1.971 de școli au fost lovite de rachete.
Pe lângă atacurile susținute ale rușilor și pierderi militare, Ucraina se confruntă acum și cu o mare amenințare la adresa sănătății publice. Primarul din Mariupol, oraş redus la ruine din cauza asediului armatei ruse, a anunțat că în localitate a apărut holera, în contextul în care sistemele sanitare au fost distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.
„Există o epidemie de dizenterie și holeră. Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori din păcate, cu aceste focare de infecție, va mai face mii de victime în Mariupol”, a declarat Vadim Boichenko la televiziunea națională.
Primarul a făcut apel la Națiunile Unite și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să creeze un coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămași să părăsească orașul, care se află în prezent sub control rusesc, transmite Mediafax.
„Vremea este caldă. Mai sunt cadavre pe străzile orașului, mai ales sub dărâmăturile clădirilor rezidențiale. În unele blocuri, este imposibil să treci pe lângă, din cauza mirosului de carne umană intrată în putrefacție”, a declarat un locuitor din Mariupol, care nu a vrut să fie numit din motive de securitate.
Aproape 300 de copii uciși
Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Parchetul general de la Kiev, potrivit dpa.
Numai în oraşul Mariupol, unde soldaţi ucraineni au opus o rezistenţă curajoasă timp de câteva săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal, au fost ucişi 24 de copii în bombardamentele efectuate de forţele ruse.
Aceste date nu sunt definitive, întrucât în prezent sunt în desfăşurare anchete în zonele disputate, dar şi în cele recucerite recent de armata ucraineană.
Raportul Parchetului ucrainean mai arată că bombardamentele au avariat 1.971 de şcoli şi alte instituţii educaţionale, dintre care 194 au fost distruse complet.
Lupte crâncene
Între timp se dau lupte crâncene în zona Donbas, iar președintele Ucrainei spune că Rusia vrea să distrugă complet orașele. „Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii – asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat – calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile“, a declarat Volodimir Zelenski.
Tot mai multe bombardamente
Atacurile ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.
Serhii Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. „Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi“, a spus el.
Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană.
Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.
Planul diabolic al lui Putin
Tot mai mulți specialiști susțin că Rusia nu se va opri până când nu va avea un avantaj semnificativ pe care să îl folosească în negocierile cu Occidentul.
Analistul de politică externă Ulrich Speck a prezentat un posibil scenariu prin care Vladimir Putin ar obține Donbas-ul, ceea ce-și dorește, lăsând impresia Occidentului că face o mare concesie. În opinia sa, Putin ar propune încetarea războiului din Ucraina, în schimbul unor concesii din partea Occidentului. Acest lucru s-ar întâmpla, însă, după ce Rusia va ocupa și își va consolida câștigurile teritoriale din Donbas.
„Noul joc al lui Putin ar putea fi să își consolideze câștigurile și apoi să accepte oferta pentru o încetare a focului. El va încerca apoi să vândă asta Berlinului și Parisului drept o concesie pentru care va dori ceva în schimb, ridicarea sancțiunilor”, a arătat Ulrich Speck într-o postare pe contul său de Twitter.