Vladimir Putin crede că Occidentul nu poate renunța la petrolul rusesc: „Este improbabil în următorii câţiva ani”

Vladimir Putin crede că Occidentul nu poate renunța la petrolul rusesc: „Este improbabil în următorii câţiva ani”Sursa foto: Kremlin

Extracția de petrol nu va înceta în Rusia chiar dacă sancțiunile impuse de Occident împiedică livrările de țiței. Vladimir Putin a declarat că producția va continua în ciuda embargoului impus de Occident. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că prețurile mari cu care se vinde petrolul pe piață, face ca Rusia să compenseze pierderile financiare provocate de sancțiuni.

Vladimir Putin a declarat joi, 9 iunie. că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol. Producția de țiței va continua, a precizat el, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, după cum relatează Reuters. Vladimir Putin a apreciat că pe parcursul următorilor ani Occidentul va trebui să continue să facă importuri energetice din Rusia. El s-a arătat încrezător că statele vestice nu vor renunța total la importurile rusești,

„În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

Anunțul lui Vladimir Putin vine în contextul în care Statele Unite au introdus un embargo petrolier împotriva Rusiei, în luna martie. S-a întâmplat la câteva zile după ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, în 24 februarie.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a decis, în luna mai, să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile sale de petrol din Rusia. De asemenea, în termen de opt luni, statele membre ale UE intenționează să renunțe și la importurile de produse rafinate rusești.

Rusia câștigă din majorarea prețurilor

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în luna aprilie, dar de atunci înregistrează o creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale. Aceasta deoarece Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către statele din Asia, în special către China şi India.

Mai mult, după cum a remarcat reprezentantul american pentru securitate energetică Amos Hochstein, Rusia ar putea obţine acum mai multe venituri din exporturile de combustibili fosili decât obţinea înainte să lanseze agresiunea contra Ucrainei. El a precizat că majorarea preţului la aceste materii prime compensează valoric scăderea vânzărilor determinată de sancţiunile occidentale.

De altfel, o constatare similară a făcut și Vladimir Putin. El a declarat că încasările companiilor rusești sunt în creștere, ca urmare a majorării prețurilor.

„Încasările companiilor (ruseşti) cresc. Toată lumea vede asta, toată lumea îşi dă seama”, a remarcat el.