SUA nu mai țin cont de sancțiunile impuse asupra Iranului privind vânzarea de petrol. Decizie istorică

SUA nu mai țin cont de sancțiunile impuse asupra Iranului privind vânzarea de petrol. Decizie istoricăSursa: arhiva EVZ

Este posibil ca SUA să înceapă să închidă „ochii” la vânzarea petrolului iranian sancționat, în timp ce Casa Albă se luptă pentru a scădea prețurile la gaze, potrivit unui director de la Vitol, principalul comerciant de energie din lume.

Mike Muller, șeful Asia la Vitol, a declarat într-un podcast că este puțin probabil ca guvernele să cadă de acord asupra unui nou acord nuclear iranian, ceea ce înseamnă că restricțiile dure asupra petrolului vor continua.

Petrolul venit din Iran

Iranul are capacitatea de a produce aproximativ 3,8 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. La ultima numărare, a produs 2,55 milioane de barili pe zi în martie. Înainte de introducerea sancțiunilor, ar exporta puțin peste 2 milioane de barili pe zi, potrivit Joint Organizations Data Initiative.

Muller a spus că toți comercianții ar putea începe să vadă oricum mai mult petrol venind din Iran pe piață. „Dacă perioadele intermediare sunt dominate de nevoia de a menține prețurile la gaze la un nivel scăzut în America, a închide ochii mai mult la butoaiele sancționate care curg și a concura cu Rusia, este ceva la care te-ai putea aștepta să vezi”, a spus Muller.

Prețurile gazelor au crescut în ultimele luni, deoarece țițeiul a explodat ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. Țițeiul WTI, prețul de referință al petrolului din SUA, a crescut cu aproape 60% în acest an pentru a se tranzacționa la aproximativ 118 dolari barilul.

Vizita președintelui Joe Biden

Între timp, prețul mediu național al gazului din SUA a crescut la un nivel record de 4,865 dolari pe galon. Președintele american Joe Biden a susținut cum creșterea prețurilor este în afara controlului său, dar reprezintă totuși un pericol grav pentru șansele democraților la alegerile intermediare din noiembrie.

Casa Albă se îndreaptă din ce în ce mai mult către marile țări producătoare de petrol pentru a le încuraja să-și sporească livrările. Administrația Biden a dat undă verde companiilor europene să înceapă să mute petrol venezuelean în Europa, a informat duminică Reuters, citând cinci persoane familiarizate cu chestiunea.

Acesta vine în momentul în care UE încheie un acord de interzicere a 90% din importurile de țiței rusești până la sfârșitul anului, ca parte a celei de-a șasea runde de sancțiuni. Potrivit rapoartelor, Biden însuși va călători în Arabia Saudită pentru discuții la nivel înalt în următoarele două luni, potrivit Business Insider.

Ne puteți urmări și pe Google News