Șeful Agenției Internaționale pentru Energie avertizează cu privire la o posibilă criză a combustibililor. La ce să ne așteptăm în această vară

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie avertizează cu privire la o posibilă criză a combustibililor. La ce să ne așteptăm în această vară Prețul carburanților. Sursa foto: Dreamstime.com

Lipsa de combustibil este mai probabil să apară în această vară, deoarece oamenii conduc mai mult pe măsură ce pleacă în concedii, dar şi din cauza tensiunilor de pe piața petrolului. Iar aceste lucruri vor împinge prețurile să fie și mai mari în lunile următoare, a sugerat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol.

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil în această vară din cauza tensiunilor de pe piața petrolului, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol.

Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Am putea asista atunci la penurii, de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa, a declarat Fatih Birol.

Birol consideră că actuala criză energetică este „mult mai mare” decât șocurile petroliere din anii ’70 și că va dura mai mult. „Atunci, totul era legat de petrol. Acum avem simultan o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a energiei electrice”, a mai spus directorul IEA, citat de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, prețurile petrolului, gazelor și energiei electrice sunt în creștere

Preţurile la petrol, gaze şi energie au crescut pe ambele maluri ale Atlanticului, ceea ce duce la o criză a costului vieții.  Prețurile la benzină au atins niveluri record în ultimele săptămâni, un galon costând în medie 4,62 de dolari, potrivit datelor Asociației Americane de Automobile .

Între timp, prețul mediu al energiei electrice din SUA a crescut cu 6,1% în ultimul an, arată datele Agenției de Investigare a Mediului.

Țițeiul se tranzacționa marți în jurul valorii maxime de două luni, după ce UE a acceptat să interzică majoritatea importurilor de petrol rusești, iar China și-a relaxat restricțiile legate de COVID-19, ceea ce duce la speranța unei revigorări a cererii din partea puterii economice.

Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie își unesc forțele pentru a ajuta țările UE

Prin consolidarea investițiilor în energie curată și eficiență energetică, proiectul își propune să atenueze impactul invaziei Ucrainei de către Rusia asupra sectorului energetic al UE.

În cadrul acestui demers comun, Comisia oferă sprijin statelor membre pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși prin Instrumentul de asistență tehnică, 17 țări UE s-au alăturat deja proiectului. Acest sprijin este în conformitate cu Planul REPowerEU prezentat de Comisie la 18 mai, care prezintă modul de eliminare treptată a dependenței UE de combustibilii fosili ruși și de accelerare a tranziției către energie curată.

Cooperarea cu AIE va acoperi șapte domenii: furnizarea și diversificarea gazelor naturale lichefiate; producerea de biometan; intensificarea comerțului internațional cu hidrogen; accelerarea lansării solare și a pompelor de căldură pe acoperiș; măsuri privind cererea și eficiența energetică; autorizarea mai rapidă a proiectelor din surse regenerabile; soluții inovatoare de hidrogen și surse regenerabile pentru industrie.